The Great Belgian Songbook eerst zes Belgische artiesten met The Autumn Sessions

Jo Hermans was er de jongste jaren steeds bij als er geschiedenis geschreven werd op Pukkelpop. In 2016 speelt hij mee met Hammondkoning André Brasseur. In 2018 voert Hermans de Kempenzonen uit Tielen aan die Willy Sommers naar grote
hoogten stuwen. Prille dertiger Jo Hermans is a) een geweldig muzikant en b) een durver. Zijn trompet en bugel zijn te horen van Balthazar tot Raymond van het Groenewoud en van Clouseau tot DAAN. De Kempenzoon is een supertalent van wie
het beste aan het komen is. Hij is ook een man met een plan. Of met vele plannen tegelijkertijd. The Great Belgian Songbook is het allermooiste. Het is een variant op het Great American Songbook, de fameuze collectie van Amerikaanse standards uit
de dagen voor de opkomst van rock-’n-roll.

Hermans bezegelt een aantal Belpoptoppers als nationaal erfgoed. Het zijn naoorlogse, bekende en minder bekende nummers met een verhaal en een bijzondere dynamiek. Klassiekers, vergeten schatten en verrassingen. De selectie
gebeurde in overleg met Jan Delvaux (Belpop Bonanza). De liedjes werden gedemonteerd en op een originele en verrassende manier weer in mekaar gepuzzeld. ‘La chanson des vieux amants’ van Jacques Brel krijgt de funk van Quincy Jones, ‘Martine’ van Louis Neefs swingt enkele versnellingen hoger en ‘Somebody that I used to know’ van Gotye wordt hedendaags klassiek.

De live uitvoering is bijzonder. Instrumentaal. Met bugel/trompet, drums, toetsen en cello. Gebracht door een zestiger, twee veertigers en twee jonge dertigers. Marc Bonne (60) mocht op zijn veertiende al op tournee met Alain Chamfort. De jonge
wonderdrummer werd een instituut met een indrukwekkende erelijst. Jean-François Assy (42) speelde cello bij Alain Bashung, Yann Tiersen en DAAN. Pianist David Thomaere (30) geldt als een Groot Talent. Remko Khüne begon piano te spelen op zijn achtste en speelde o.a. bij Hooverphonic, Milow, Bart Peeters en K’s Choice.

The Great Belgian Songbook is GEEN coverband. En ook GEEN didactische oefening. En al zeker GEEN gegoochel met notenbalken. Het is een concert dat mensen laat dansen en lachen. Dat ontroert en voor opwinding zorgt. Met de trompet van Jo
Hermans als wegwijzer en geheim wapen. Denk aan het orkest van Kyteman. Of wat Miles Davis met ‘Time after time’ van Cindy Lauper deed.

Op zijn nieuwste EP ‘The Autumn Sessions’ eert hij zes Belgische overleden artiesten:   Kris De Bruyne / Louis Neefs / Gorki / Pierre Rapsat /Telex / Bobbejaan Schoepen

Foto: Double Deeds

Geef een reactie