The Gardener in Admiral Freebee

Admiral Freebee – u kent hem van de classics Rags ’n Run of Oh Darkness, en van alle keren dat hij u live ondersteboven speelde – is terug; but not as we know him.
 
Op zijn zevende studio-album The Gardener presenteert hij een gloednieuwe sound waarin breed uitwaaierende toetsenpartijen, diepe bassen en spannende vocalen de boventoon voeren. Het gevolg van experimenten met allerhande electronica in een periode dat een vervelende armblessure hem verhinderde gitaar te spelen.
 
Met de hulp van producer Jo Francken en een dubbele (!) bandbezetting kwam zo een album tot stand dat in de loop van 2020 naar de plank verhuisde wegens u-weet-wel-wat.
 
Maar ook tijdens de pandemie zat Van Laere niet stil, en nu is daar dan The Gardener dat deels uit die pre-corona sessies bestaat, en deels uit songs opgenomen in the heat of de pandemie, in thuisisolatie, terwijl Van Laere vanop afstand een klein leger aan Belgische gastmuzikanten aanstuurde. Onder andere Jasper Maekelberg (Faces On TV), Alain Gevaert (dEUS), Joris Caluwaerts (STUFF.) en Mario Goossens (Triggerfinger) werkten mee. Luuk Cox kreeg de verzamelde digitale bestanden aangeleverd en tekende voor de mix van dat nieuwe werk.
 
Toch vormen de 15 tracks op The Gardener een volkomen natuurlijk geheel, gehuld in warme synthklanken, gelardeerd met enige typische Van Laere-gitaarsolo’s en zijn al even kenmerkende levensbeschouwelijke gemijmer.
 
Admiral Freebee betreedt nieuw en wonderschoon muzikaal terrein in een spannende ode aan de vrolijke wanhoop die hem al een carrière lang kenmerkt. Een album dat zich het best laat savoureren door van de shuffle-knop af te blijven en de met ambachtelijke liefde samengestelde tracklisting te respecteren; niet voor niets komt The Gardener ook uit op dubbel vinyl, een formaat waarin het waanzinnig mooie artwork van Marcel Dzama (Bob Dylan, Beck…) nog beter tot zijn recht komt – doe er uw voordeel mee!

Foto: Marcel Dzama

Geef een reactie