Frans Duijts: ‘Mensen zingen me nu toe als ik ergens kom.’

Dankzij hiphopper Donnie is Frans Duijts helemaal ‘alive and kicking’ in de Nederlandse hitparades. Hun gezamenlijk project met de alleszeggende titel ‘Frans Duits’ haalde zelfs een fraaie top 10-notering bij onze noorderburen. ‘Een vijftal jaar geleden ontmoette ik Donnie voor de eerste keer. We kwamen elkaar ‘on the road’ wel tegen. Tot een muzikale samenwerking kwam het echter nooit. En plots belde hij me vorig jaar op. Hij vertelde me dat hij een leuk liedje had, waarvoor ik de geknipte man was. Dat werd ‘Frans Duits’. Een dag later zat ik al in de studio om het op te nemen. Het liedje was al langer klaar, alleen zorgde Corona er voor dat het een poosje op de planken lag. Toen we de release uitbrachten, ontplofte het helemaal. Het werd een top 10-hit, die niemand had zien aankomen. Toen ik het voor de eerste keer hoorde, lag ik plat van het lachen. Het was zo briljant gevonden. Ik ben al heel mijn leven lang Frans Duits. Daar horen moppen in de stijl van ‘Kan je Spaans en Engels spreken bij?’. Het is naar mijn naam toe een hele vette knipoog. Maar ik had nooit verwacht dat het op zo’n korte tijd vier miljoen keer zou gestreamd worden. De impact is zeker groot te noemen. Mensen zingen me toe, wanneer ik ergens kom. Voor een zanger is dit de omgekeerde wereld.’   

Frans Duijts: de bezige bij
Het is al langer geweten dat Frans Duijts een bezige bij is. ‘Je had me tijdens Corona kunnen opsluiten als ik die andere bezigheden niet had. Weet je … ik ben echt geen binnenzitter. Ik ben heel blij dat ik mijn werk heb met de drankjes ‘Rushkinoff Caramel’, ‘Five O’Clock Peanut Butter Whiskey’ en ‘Ron Miel’, die ik samen met mijn buurman naar 42 landen exporteer. Het werk met de bouwmaterialen en het tuinhout gaat gewoon verder. Ik kan mijn dagen ook wel vullen met mijn gezinnetje. Eén van mijn kinderen heeft eindexamen dit jaar. Kortom ik weet mijn tijd nuttig te besteden. Dat is alleszins beter dan thuis te zitten niksen. Natuurlijk mis ik mijn publiek enorm hard. Zingen is hetgeen ik het liefste doe en waarvoor ik leef. Naar aanleiding van mijn vijftienjarig jubileum stonden er jubileumfeestjes op het programma. Door Corona werden deze on hold geplaatst. Maar ach, wat er ook gebeurt. Er komt hoe dan ook een leuk postcoronafeestje aan. Het zal dan wellicht 15 jaar + 2 worden.

Hiphopfeestjes met Frans Duijts
Een hiphopper en de man van het levenslied. Het lijkt op zich een bijzondere combinatie. ‘We mogen dan wel uit verschillende werelden komen, onze humor ligt op dezelfde golflengte. Het kan best zijn dat ik binnenkort op hiphopfeestjes mijn ding doe en Donnie ook op een schlagerfeestje te zien zal zijn. Maar ach, een wisselwerking tussen verschillende genres vind ik leuk. Ik heb ooit met Mental Theo gewerkt. Daar heb ik mooie herinneringen aan. Tegen zulke projecten zeg ik zeker geen neen.’ 

Talenknobbel Frans Duijts
Het liedje ‘Frans Duits’ gaat over een ‘amoureuze’ verovering, die alleen maar Frans en Duits spreekt. ‘Duits lukt me aardig en Engels ook. Daarmee kan ik de wereld door. Alleen Frans lukt me echt niet. Ik ken net genoeg om het liedje te zingen. De Franse taal betekent voor mij Bonjour Madame, Je m’appelle en zo van die dingen. Een boodschappenlijstje afwerken lukt me niet.’

Foto: House of Entertainment.

Geef een reactie