Wie zet Daniël Busser schaakmat?

Schakend tegen z’n producer Valentino Ignoto (MVSNI, Iousra), op een levensgroot schaakbord waarop hij zelf 32 verschillende personages voor z’n rekening neemt, dat zie je als je kijkt naar de videoclip van rapper Daniël Busser z’n nieuwste ‘Klaar voor de smoke’. Drie dagen gebruikte de 21-jarige regisseur en RITCS-student Victor Vercammen, die eerder al promotiefilmpjes maakte voor o.a.  Zwangere GuyLe77 en Blu Samu, om beelden te draaien in het lege Dilbeekse Cultuurcentrum Westrand én in de woning van schaakexpert Peter Grauwels. Vervolgens werd er nog eens 5 dagen gemonteerd aan een rokerige clip, die je na de openingsscène, gedraaid met een drone, meteen doet denken aan de sfeer uit de populaire Netflix-serie The Queen’s Gambit. Dit is Daniël Busser op z’n best en er komen binnenkort nog meer mooie dingen aan van deze veelzijdige 21-jarige Limburger.

Thibaut Courtois
Vrienden’ met DJ 5NAPBACK was vorige zomer een succesvolle uitstap, want in hart en nieren blijft Daniël Busser wel een pur sang hiphopper. Dat bewijst hij eens te meer met z’n nieuwste ‘Klaar voor de smoke’, een nummer dat op het Wanted Music-label verscheen, dat onderdeel is van Thibaut Courtois zijn Amplify Academy. Als mede-aandeelhouder zet de Rode Duivel en doelman van Real Madrid mee z’n schouders onder jong talent. Busser is in goed gezelschap, want ook De Nieuwe Lichting-finalisten Grizmo (‘Perfecte’), die samen met producer Hyalyte Revive’ uitbrachten, vallen ook onder de vleugels van het team. Voor ‘Klaar voor de smoke’ werkt Daniël Busser opnieuw samen met producer Valentino Ignoto, die met z’n collega’s ook betrokken is bij de producties van o.a. MVNSI en Iousra. De duo-formule werkt en de toevoeging van de jonge videoregisseur Victor Vercammen tilt Daniël’s single naar een hoger niveau: “Hij heeft inderdaad ook al dingen gemaakt voor o.a. Zwangere Guy, maar ik heb hem leren kennen met ‘Saus’, een hilarische video die hij recent draaide voor LuieLouis. Het is een fijne kerel om mee samen te werken. Ik ben vooral gecharmeerd door zijn betrokkenheid en de manier hoe hij alles heeft gedraaid en mee waakt over het eindresultaat. Voor bepaalde scènes hebben we voor mijn personage gewerkt met een body double. Ik ga het einde nog niet verklappen, maar naast de humor en zijn cameo, heeft Victor mij ook laten dansen, en da’s vrij uniek”, zegt een lachende Daniël Busser.

The Queen’s Gambit
Dankzij de succesvolle Netflix-serie The Queen’s Gambit is schaken opnieuw immens populair in alle lagen van de bevolking. “Ik ben geen expert, maar ik vind het wel fijn om te schaken. Zeker tegen mijn producer Valentino, want zo begint de videoclip. Voor de kenners: voor mijn openingszet maakte ik gebruik van ‘de Scandinavische defensie’, één van de bekendste schaakstrategieën. Ik weet dat dankzij schaakexpert Peter Grauwels, die ons bijstond tijdens de opnames”, zegt Daniël Busser.”Vervolgens zet ik in de video mijn zetten op de toon van de lyrics die ik rap: “we blijven stappen, berekenen, het leven is net als Chess.” De moves die ik met mijn producer maak tijdens het spel, spelen zich ook af op een levensecht bord. Het schaakspel heeft 6 verschillende karakters en die geef ik allemaal een menselijke vorm. Ik speel de Koning, maar met een mooie pruik op ben ik ook de Koningin. Wie zet wie schaakmat en wint het spel? Op het einde van de clip kom je dat te weten.

Met ‘Klaar voor de smoke’ horen en zien we opnieuw de ruigere kant van Daniël Busser, waarmee hij voor een stuk terug aanknoopt bij eerder werk, zoals ‘Paranoia en ‘Life’. Busser is met deze track klaar om opnieuw z’n plekje in te nemen in de hiphop-scene, een wereld waarin hij als prille twintiger beter dan wie ook de taal van jongeren begrijpt en vertaalt: “Het sterke aan mijn songtitel is dat je hem ook kan interpreteren als ‘ben je klaar voor actie?’ of ‘klaar om te springen?’, maar dan verwerkt in een clip met veel rook en massa’s visuele affecten.”

Foto: House of Entertainment

Geef een reactie