Puur Passie met Leendert De Vis

13 maart 2020. Voor ieder van ons is het een dag dat in het geheugen staat gegrift als het moment waarop België voor de eerste keer in lockdown ging. Voor de cultuursector begon een annus horribilis. Exact één jaar later staat op het podium van Theater Elckerlyc het concert ‘Puur Passie’ klaar. Eén van de protagonisten is Leendert De Vis. ‘Ik kijk er enorm hard naar uit. Er zijn veel plannen uit mijn agenda van 2020 verschoven naar 2021. Uit het diepste van mijn hart hoop ik dat Puur Passie het begin is van de culturele trein, die opnieuw begint te bollen. Met onder andere producties zoals Madagascar en de musical 1830 op het programma.  Bij Puur Passie gebruiken we de livestream. Dat is nog altijd iets anders dan voor een echt publiek te staan. Maar het doet enorm veel deugd om nog eens op het podium mijn ding te mogen doen. Ook ik organiseer zelf evenementen. Eind mei staan er bigbandconcerten op het programma. Voor mij blijft het als organisator ontzettend spannend onder welke voorwaarden dit zal mogen.’

Fotograaf Leendert
Tijdens de lockdown heeft Leendert zich verder verdiept in de wereld van de fotografie. ‘Ik heb mijn module aan het CVO in Heusden-Zolder afgerond. Fotograferen, iemand op de gevoelige plaat vastleggen is echt wel mijn tweede natuur. Professioneel gezien is het echt wel mijn bedoeling om er iets mee te doen. Ik heb  veel huwelijksopdrachten in het verschiet. Een emotie vastleggen is het mooiste wat er is. Zo heb ik met heel wat collega-acteurs naar lege theaterzalen bezocht en hen daar gefotografeerd. Het waren stuk voor stuk plekken waarmee ze een connectie hadden. Dit werd een opmerkelijke fotoreeks in prachtdecors zoals De Roma, De Arenbergschouwburg en de Elisabethzaal. . Tijdens het schieten van de beelden heb ik getracht om zo dicht mogelijk bij hen zelf te blijven. Ik wou tonen op foto wat het met hen deed om terug in die zaal te komen. Fotografie .. Het houdt me heel fel bezig. Wanneer je zoals ik twee kleine kinderen in huis hebt, is het leuk om hun als model op de foto te zetten. Net dan schrik je hoe snel de tijd soms gaat. Ze groeien als kool. Eén momentopname van nu kan er binnen twee maanden helemaal anders uitzien. Net dit is de essentie van fotografie.’

The Show Must Go On
The Show Must Go On .. Meer dan ooit klinkt deze noodkreet uit de culturele sector steeds feller. ‘Voor de Coronacrisis durfden we wel te klagen wanneer we niet genoeg subsidies kregen. Maar dat was peanuts met hetgeen we nu meemaken. Nu weten we maar al te goed wat Pure Passie voor ons vak betekent. Het enige waarop ik toekomstgericht hoop, is dat het vaccin zijn werk doet. Wanneer ik sommige berichten lees over ‘de nieuwe roaring twenties’, stemt me dat hoopvol. Als cultuur daarin een grote rol mag spelen, is dat ronduit fantastisch nieuws. In deze boodschap geloof ik heel fel. What doesn’t kill you, makes you stronger.

Meer info over de ticketverkoop van Puur Passie kan je vinden op:
PUUR PASSIE – ALLES BEHALVE DE ZOVEELSTE LIVE STREAM | Theater Elckerlyc

Foto: Theaterhuis BANANN

Geef een reactie