Sabien Tiels: “In de muziekwereld moet je zaaien om te oogsten.”

Met haar compagnon de route Niko Westelinck doet Sabien Tiels het uitstekend in de Vlaamse Top 50. Hun gezamenlijke single ‘Als jij het niet meer weet’ pronkt in de hoogste regionen.  ‘Ik ken Niko Westelinck al een jaar of tien vanop een songwriterkamp’, vangt Sabien het gesprek aan. ‘Al sinds het prille begin, drong hij aan om samen met mij iets te maken. Daar heeft hij al lang op moeten wachten. Toen ik hem op de MIA’s tegen het lijf liep, hebben we een datum geprikt. We hebben op afstand samengewerkt. Compleet Coronaproof, dus. Het was nooit onze bedoeling dat het liedje ‘Als jij het niet meer weet’ een duet zou worden. Maar toen ik de demo hoorde waarop hij een deeltje van het lied zelf zong, was ik aangenaam verrast door de schoonheid van zijn stemgeluid. Met z’n tweetjes klonk het liedje veel sterker dan wanneer ik het op mijn ééntje zou zingen. Toen ik hem vroeg of hij dit zag zitten, was hij zeer vereerd. Ik weet niet of het zijn oorspronkelijk plan was. Maar het resultaat mag er zeker wezen. Daarvoor doen we het tenslotte. We staan tussen zeer bekende namen in de Vlaamse Top 10. Het doet deugd om tussen de ‘grote kanonnen’ zoals de Regi’s, de Niels Destadsbaders en de Bazarts van deze wereld te staan. Zulke hitparadenoteringen maakt het enorm leuk. Dat bewijst vooral dat Vlaanderen ons liedje als een kwalitatief product beschouwt. “

Sabieneke Tielens
Het voorbije jaar was voor de culturele sector een groot drama.  “Covid had zeker een impact op mijn agenda. Mijn laatste concert voor de eerste lockdown stond genoteerd op 7 maart. Ik zou op 12 maart nog spelen. Maar dat heb ik zelf geannuleerd omdat toen al duidelijk werd dat er onheil op komst was. 2019 was in mijn agenda al een druk jaar. Maar 2020 zou nog drukker worden. We zouden op de Parkies spelen, op de Gentse feesten en ook de theaters stonden vlotjes geboekt. Stuk voor de stuk werden ze allemaal omgezet naar latere datum. Op persoonlijk vlak zet heel het Covid-verhaal ons met de voetjes op de grond.  Het positieve aspect is  dat ik tijd kreeg om eens na te denken over de kern van de zaak. Ik doe ongelooflijk graag mijn job als artieste. Maar ik ben ook niet mijn job. Ik ben nog altijd Sabieneke Tielens. Het is heel gevaarlijk om de mens met de artieste te verwarren. Het deed me deugd om wat tot mezelf te komen. In onze familie hebben we sinds kort ook een nieuw huisdier. We hadden nu tijd om het dier te laten wennen aan het gezin. Ik heb ook de CD rond Carole King keurig kunnen afwerken. Thuis heb ik namelijk een homestudio . Op mijn eentje heb ik dat helemaal opgenomen. Bij de optredens rond Carole King hebben de fans nu een mooi extraatje”

Zoom-schrijfsessie
Er komt ook nieuw materiaal aan. “Ik heb aan een aantal songwriting-kampen deelgenomen.  Ook internationaal. Eén week lang niets anders doen dan via Zoom muziek gemaakt. Daar is onder andere mijn nieuwste single uitgekomen. Dat wordt iets heel bijzonders. Er is naast de Nederlandstalige ook een Engelstalige versie. Een leuk extraatje voor de fans. Ik laat het allemaal op mijn afkomen. We zien wel wat er gebeurt. Hoe onverwachter de verrassing, hoe toffer het kan worden.”

Supermarktcompliment
Het blijven onzekere tijden voor de culturele sector. Maar Sabien ziet de toekomst door een roze bril. “We zijn niet van plan om in 2021 bij de pakken neer te zitten Het is onze bedoeling om zeker het podium terug op te zoeken. De Nijghse vrouwen staan gepland, de Carole Kings gaan verder. En wellicht gaan we ook iets doen rond 25 jaar Sabien Tiels. Dat is vorig jaar een beetje in het water gevallen. Maar de plannen zijn er zeker waar alles terug in orde is om daar werk van te maken. Al ben ik 26 jaar bezig. Het maakt me niets uit. De fans verdienen een uniek optreden. In de muziekwereld moet je blijven zaaien om te oogsten. Ik ben graag actief bezig. Wanneer iemand mij in de supermarkt aanspreekt omdat mijn liedje een herkenbare mooie tekst heeft, doet me dat als mens enorm veel.  Niet is mooier dan de feedback van je publiek.”

Foto Sabien – solo: Christelle Verstraete
Foto Sabien – Westelinck : collectie Sabien Tiels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.