Méér dan Kinderspel voor Bart Vandersmissen

Theaterhuis Banann was er als de kippen bij om hun project voor 2022 aan het grote publiek voor te stellen. De theatervoorstelling Kinderspel met Familie-actrice Margot Hallemans en aan de piano Manu Jacobs zal in februari 2022 haar grote première kennen in het Fakkeltheater. Bart Vandersmissen van Theater Banann gaf tekst en uitleg. ‘Omdat de verkoop in culturele centra voor die periode al heel snel start, hebben we Kinderspel reeds voorgesteld. Het is onze bedoeling om in het Fakkeltheater te starten. Met aanvullend een tournee door Vlaanderen. Om wat extra boost te geven aan onze voorstelling, lanceerden we de single ‘Kinderspel’. Het is een song gezongen door Margot en geschreven door Udo. Tot mijn grote blijdschap raakte deze reeds in de Vlaamse Top 50 van de Ultratop is geraakt. Kinderspel is één van de tien liedjes, die Udo heeft gemaakt voor onze voorstelling.

Ploegje Kinderspel
Voor deze voorstelling liet Bart zich omringen door een heel mooi team. “Margot heb ik leren kennen tijdens ‘De Tante van Charlie’. Tussen ons was er een goede klik. Daarom heb ik ook aan haar gedacht bij deze productie. Niet wetende of ze wel kon zingen. In een onderling gesprek bleek dat ze dat wel heel goed kon. Alleen moest ze uit haar comfortzone hiervoor stappen. Met Manu Jacobs heb ik al eerder samengewerkt bij Theatertainment. Tijdens de lockdown hebben we elkaar nog beter leren kennen. Ik had immers iemand nodig, die een song kon ‘arrangeren’ en Margot wat kennis van zang kon bijbrengen. Manu heeft dat op een schitterende manier gedaan. Er is ook een bepaalde speelsheid tussen hen beiden op het podium. Dat kunnen we bij Kinderspel zeer goed gebruiken. Daarom zal Manu ook achter de piano zitten op het podium. Om de liedjes te schrijven had ik iemand nodig, die mensen met woorden kon raken. Udo was hiervoor de geknipte man. Hij heeft me persoonlijk al geraakt met zijn muziek. Ons ploegje is klein, maar ik weet dat het goed zit. Kinderspel wordt een hartverwarmende en intieme voorstelling.

Vriendin
De voorstelling ‘Kinderspel’ wordt er ééntje met een emotioneel kantje. “Dat klopt”, gaat Bart verder. ‘Alleen heb ik heel gewaakt over de juiste balans. De thematiek is emotioneel. Maar het wordt geen dramatische voorstelling. Wel ééntje waar de balans tussen de liefde en de onvoorwaardelijk zorg voor elkaar centraal staat.  Kinderspel gaat over een jonge vrouw met een kindje van drie, die op heel jonge leeftijd haar man verliest aan kanker. Een goede vriendin van mij heeft net hetzelfde meegemaakt. Zij is op de hoogte dat ze hiervoor de inspiratiebron was. Vooraf heb ik haar het script ook laten nalezen.  Drie jaar lang heb ik samen met Fleur Hendriks aan Kinderspel gewerkt. Nu is de voorstelling 100% klaar. Daarom is de tijd ook meer dan ooit rijp om deze aan het publiek te tonen. Mijn doel is om mensen de voorstelling te laten omarmen. Met een warm gevoel moet elke toeschouwer terug naar huis keren.  Mensen moet de voorstelling omarmen. Tijdens de première zal mijn goede vriendin dicht in mijn buurt zitten. Het doosje Kleenex zal klaar staan. Maar ik weet ook dat ze bij sommige passages haar glimlach niet zal verliezen.’

Van alles naar niks
Bart beleefde de voorbije maanden woelige Coronatijden in de theatersector. ‘Het heeft me vooral doen inzien hoe vluchtig mijn job is.  Theater werkt meestal anderhalf jaar op voorhand. Dat kan nu niet meer. Vanuit het niets werd de stekker eruit getrokken.  Dan merk je heel snel dat de grijze zone niet in onze sector bestaat. Het is van alles naar niks, of van niks naar alles.”

Meer info over de voorstelling & de CD-single;
Theaterhuis Banann

Foto: Theaterhuis Banann

Geef een reactie