Miss Montreal: “De impact van Door De Wind had ik helemaal niet door.”

De passage tijdens de Nederlandse Beste Zangers, het equivalent van onze Liefde voor Muziek legde Miss Montreal geen windeieren. Toen ze tijdens de uitzending rond Stef Bos, het liedje Door de Wind zong, was de reactie van de Belgisch-Nederlands taalvirtuoos veelzeggend. Met een veelzeggend Engels vierletterwoord beginnend met een f en eindigend op een k, was hij zwaar onder de indruk van de prestatie van Miss Montreal alias Sanne Hans. Het liedje liet zelfs Miss Montreal aanwaaien in Vlaanderen met een hitparadenotering en de nodige airplay tot gevolg. ‘Ik had de impact van Door De Wind helemaal niet door. Tijdens Beste Zangers wou ik een Stef Bos-liedje zingen dat Nederland niet kende. Tijdens mijn research stootte ik op Door De Wind. Ik was danig onder de indruk van de tekst. Alleen vond ik de originele versie ietwat gedateerd en te vrolijk. Dus ik wou het me helemaal eigen maken. Bij het lezen van de tekst, wist ik onmiddellijk dat het volledig bij mij paste. De reactie van Stef op Ibiza was veelzeggend. Op dat moment drong het tot me door dat Stef het liedje heel erg mooi vond. Zo is ‘Door De Wind’ zijn eigen leven beginnen te leiden. Van het één kwam het ander. Als ik zie hoe veel werk ik heb op een Vlaamse promodag, ben ik danig onder de indruk. Dat kon ik in mijn stoutste dromen niet verwachten. Door De Wind is een voorbode van een Nederlandstalig album dat begin volgend jaar op de markt komt. Of ik net zoals Ingeborg en Stef Bos Songfestivalambities koester? Ik sta zeker niet weigerachtig tegenover een deelname. Heel het liedjesfestival heeft een serieuze kwaliteitsinjectie gekregen. Dus waarom ook niet? Het is zeker niet voor meteen.”

Een goed glas wijn
Wie Beste Zangers volgde, zag het meteen. Het klikt tussen Stef Bos en Sanne Hans alias Miss Montreal. ‘Ik heb Stef pas echt ontmoet tijdens de opnames van Beste Zangers.  Het was meteen raak op zowel vriendschappelijk als muzikaal vlak. Ik zie hem nu nog regelmatig. Op muzikaal vlak zijn er niet meteen echt grote plannen. Wij praten vooral over waar we een goed glas wijn samen zullen drinken. In Nederland, In België of Zuid-Amerika, Gewoon praten, gewoon lachen en gewoon genieten van het leven. Meer moet dat niet zijn.”

Nederlands
Miss Montreal switcht graag tussen het Nederlands en het Engels. ‘Ik hou er niet van om in een bepaald vakje geduwd te worden. Hoe ouder ik als artieste word, hoe meer ik in het Nederlands zing. Ik merk ook dat ik me daar heel goed bij voel. Zeker in het theater komt mijn muzikale boodschap dan eens zo sterk over. Het Nederlands blijft een geweldig mooie taal om in te zingen. Omdat ik in het dagelijkse leven stotter, werkt het verademend voor mij om vloeiend in mijn moederstaal een verhaal te kunnen vertellen.”

Stotteren
in Nederland weet iedereen dat Miss Montreal stottert. ‘Het stotteren hoort bij mij. Tot op de dag van vandaag krijg ik nog altijd aanbiedingen om stottertherapie te volgen. Maar dat wil ik helemaal niet. Ik wil juist een voorbeeld zijn, voor mensen die net zoals ik daarmee te kampen hebben. In Nederland weet iedereen dat. Maar ik kan leven met mijn ‘handicap’. En ik probeer dat ook op een positieve manier naar buiten te brengen. En daar hoort humor bij. Zo heb ik al veel reacties gekregen omdat ik er zo nu en dan zelf een grapje over maak. Zeg nu zelf: met de nodige positiviteit en open mind naar de mensen toestappen, werkt nog altijd het beste. Dan weet iedereen tenminste wie je bent en waarvoor je staat.’

Foto: 8Ball

Geef een reactie