Theaterreview: OnbeDOELd (Theater M)

Het is niet iedereen gegeven om in barre Coronatijden een gloednieuwe theaterproductie te presenteren. Momenteel palmen Katrien De Becker en haar stiefzoon Pieter Jan De Paepe (beter bekend als Tania en Xander van thuis) het podium in van het Mechelse Theater M met ‘OnbeDOELd’. In een regie van regisseur Guy Thys, met teksten van Ann Van Loock.

In deze productie van theater M zien we Katrien De Becker als een vrouw in een onmogelijke spreidstand tussen verschillende werelden: die van haar moeder en haar dochter, die van haar verleden en haar familie, die van het oude Wilmarsdonk en het nieuwe Doel. Met humor en tranen probeert ze verder te leven. Tot een geheim zich aarzelend onthult en één voor één alle zekerheden in haar leven wegvallen. Zal er eindelijk een punt gezet worden achter een familiegeheim dat al generaties lang als een vervaarlijke koorts sluimert? Pieter Jan De Paepe zorgt op zijn beurt voor live muziekbegeleiding.

Alle ogen zijn bij ‘OnbeDOELD’ op Katrien De Becker gericht. Een ervaren rot in het vak. Dat merk je meteen als bezoeker in de zaal. De ervaren rot in Katrien trekt werkelijk alle registers open. Als toeschouwer krijg je een monoloog van bijna anderhalf uur lang voor de kiezen. Eéntje waarbij je meteen wordt meegezogen in de verhaallijnen over de verschillende generaties. Het is zeker geen evidentie om dit geloofwaardig neer te zetten. Over deze voorstelling ga je me geen kwaad woord zien schrijven. Daarvoor is het ‘lef’ om een dergelijke productie is barre tijden te lanceren veel te groot en de bewondering daarvoor navenant. Maar eerlijk is eerlijk: van zodra Katrien de puurdere kant van het verhaal (en van zichzelf als actrice) mag laten zien, krijgt ‘OnbeDOELd’ dat extra plusje of kersje op de taart. Deze kant van de theatervoorstelling zit haar als ‘gegoten’.

De moraal van het verhaal is kort en krachtig: Ook al gaf de koortsthermometer bij het betreden van het theater bij ondergetekende en de minzame grijsaard steendode lichaamstemperaturen aan. Niets blijkt minder waar te zijn bij ‘OnbeDOELd’. Katrien en haar stiefzoon Pieter Jan tonen aan dat ze in COVID 19-tijden springlevend theater (met een nostalgisch trekje) kunnen maken. Meer hoeft dat wat mij betreft ook echt niet te zijn.

De voorstelling loopt vanaf donderdag 15 oktober 2020 in theater M in Mechelen, in een coronaveilige omgeving. Vanaf 18 december 2020 trekt ‘OnbeDOELd’ naar de Zwarte zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen.

Bekeken op 15 oktober 2020 in theater M

Info en tickets: www.theaterM.be

Foto: theater M

Geef een reactie