De ‘Traum’ van Thomas Julian

Met rode viltstift stond vrijdag 24 juli omcirkeld in zijn agenda, want dan maakte de 26-jarige Thomas Julian met zijn nieuwste single ‘Wir Leben Unseren Traum’ zijn Duitstalige schlagerdebuut in DuitslandOostenrijkZwitserland en België. De Duitse muziekstudio’s hebben al een tijdje geen geheimen meer voor de sympathieke Zwevegemse zanger-accordeonist nadat hij werd opgepikt door de populaire producer Ludwig Egbert en zanger Daniel Sommer . Samen liggen ze mee aan de basis van Thomas Julian zijn Duitse debuutsingle. Hij geniet de volledige steun van zijn Duitse management en platenfirma, wordt nu al door enkele Duitse media gesignaleerd als ‘de man van de toekomst’, maar de enthousiaste spraakwaterval weigert om te gaan zweven en bekijkt de dingen nuchter, met beide voetjes op de grond. “Ik heb er tot nu toe al keihard voor moeten werken. Vooral de Duitse taal onder de knie krijgen was de grote uitdaging, maar met de hulp van privé-onderwijs en na enkele taalbaden in Ceran in Spa lukt me dat aardig. Net als o.a.Frans Bauer, Christoff, Jan Smit en Dana Winner krijg ik als artiest uit de Lage Landen de kans om in het Duits en in de Duitstalige landen, inclusief België, muziek uit te brengen. Met die taal bereik je ineens een miljoenenpubliek, waardoor er ook meer tijd en middelen kunnen besteed worden aan muziekopnames én een straffe videoclip die geproduceerd werd door de gelauwerde Mike Spelz.

Met ‘Wir Leben Unseren Traum’ maakt de 26-jarige Thomas Julian zijn internationaal debuut in de Duitstalige schlagewereld en bewijst hij nogmaals dat dromen geen bedrog zijn. Integendeel. “Deze single is de eerste stap van een ambitieus project”, zegt de man die in eigen land zijn sporen verdiende als Tom Accordeon. Omdat hij de trouwe, talrijke fans van het eerste uur niet wil teleurstellen, is zijn Duitstalige debuutsingle ook bij ons beschikbaar.

De Duitse taal onder de knie krijgen was voor de West-Vlaming misschien wel de grootste uitdaging. “Ik heb intensieve taalbaden gevolgd, privé-les gekregen en mensen gezocht die mij konden verder helpen. Gelukkig heb ik genoeg zelfdiscipline en focus wat soms ook nodig was en handig in het gevecht tegen de eenzaamheid. Omdat dit project zoveel energie vraagt, was het de voorbije kerstperiode niet mogelijk om die door te brengen met mijn familie. Mentaal was dat best zwaar en lastig, maar alleen met doorzettingsvermogen en de juiste mensen kan je dingen bereiken en dromen realiseren.

Naast zijn taaltraining, was de ontmoeting met zijn Düsseldorfse muziekvrienden een belangrijke stap: “Ik noem ze ‘mijn Schlagerstars’, want ze schrijven, componeren, producen en maken videoclips voor de allergrootste Duitse artiesten. Die gezellige bende hangt al jaren aan elkaar vast als een hechte vriendengroep, dus ik was bijzonder vereerd dat ze mij hebben aanvaard en opgenomen in hun kliekje. Zalig. In januari zaten we in Stuttgart in de studio, waar we ‘Wir Leben Unseren Traum’ is ontstaan. Het plan was om de videoclip ook op Duitse bodem te draaien, maar door de coronamaatregelen hebben we bijgestuurd en werd het een opname in de Ardennen. Eind juni heb ik er met mijn Duitse vrienden 17 uur gedraaid, tijdens een zonnige dag van ruim 30 graden. Het was puffen, zweten, afzien, maar ik ben ontzettend trots op het resultaat.

Door de coronamaatregelen zit optreden er voorlopig niet in, maar in eerste instantie mikt Thomas Julian met zijn Duitstalige debuutsingle ‘Wir Leben Unseren Traum’ op een breed publiek. “Bij ons hebben bepaalde media het foutieve beeld dat Schlagermuziek alleen maar iets is voor oudere mensen, maar eigenlijk wordt het muziekgenre gesmaakt door alle leeftijden. In de Duitstalige landen besteden radio, tv, de online- en social media volwaardige aandacht aan het genre en wordt de muziek van Helene Fischer naadloos afgewisseld met Robbie Williams en Ed Sheeran. Daar kan het, dus ik hoop dat men ook in ons land die moeite en inspanningen doet. Ik ben ontzettend fier met de release in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en België. Ik besef dat dit het begin is en dat het opnieuw keihard werken wordt, maar dat schrikt mij niet af. Ik ben er klaar voor!

Foto: Buzzard / Thomas Julian

Geef een reactie