Marc Denys en de geheimen van een Molloot

Wie is De Mol? Dit blijft de hamvraag die bij iedere molloot op de lippen brandt. De ultieme televisiespeurtocht beroert nog altijd de gemoederen. Marc Denys beheert de Mollengroep op Facebook en het zijn voor hem intense dagen om de identiteit van de bekendste televisiebedrieger te ontmaskeren. “27.500 mollenvangers weten méér dan één man alleen”, glimlacht hij. “Hoe meer mensen er samen speuren naar de identiteit van de Mol, hoe sneller hij/zij gevonden wordt. Dat levert soms mooie hints op. Zo verscheen er onlangs een uitleg rond Alina met Quentin Tarantino en de uitvinder van de dobbelstenen. Ik vond het heel ver gezocht. Maar zeg nooit nooit, want het is en blijft tenslotte De Mol. Daar is werkelijk alles mogelijk. Liefhebbers van De Mol mag je nooit onderschatten. Ze kijken méér dan één maal naar de uitzending en zien in alles en nog wat een aanwijzing. Zeker als je overtuigd ben van de identiteit van je hoofdverdachte. Een trui met twee personages uit Pulp Fiction erop, iemands naam die op een Griekse muur staat geschreven, alles hebben ze gezien.”

Nederland versus België
De Nederlandse Mol én de Belgische Mol beroeren toch de gemoederen in de Mollengroep van Marc Denys. “Toch is er een groot verschil. De Nederlandse Mol wordt wat mij betreft veel rustiger beleefd dan de Belgische. Ik kijk bij de Nederlandse Mol slechts één keer naar een aflevering. Gewoon om mee te zijn in het verhaal. Bij onze Noorderburen werken ze ook met bekende mensen. Hier zijn het onbekenden die je gaandeweg leert kennen en het avontuur van hun leven beleven. Van nature uit kijk ik weinig naar televisie. Gedurende acht weken wijkt voor mij alle vrije tijd om het programma van nabij op te volgen. Zelf kijk ik toch een drietal keren naar elke uitzending. Ik let vooral op de interacties tussen de personen. Hoe iemand iets zegt, hoe iemand zich gedraagt in een groep. Allemaal elementen, die voor mij veel belangrijker zijn dan de verborgen details.”

Het Mollengeheim
De Mol blijft na al die jaren nog steeds brandend actueel. “Naar mijn gevoel is het geheim achter het programma dat het een avonturenspel is dat veel breder gaat. Enerzijds zie je prachtige beelden van Griekenland, laten de makers wekelijks briljante teasers zien en er is de mooie mix tussen spel en avontuur. Er komen steeds andere verdachte kandidaten in beeld. Neem nu Els. Na het instorten van de champagnetoren werd ze door gans Vlaanderen verdacht. Maar haar exit volgde heel snel. Niets is zeker. En dat maakt het zo mooi om te zien. Ik mag ook de impact van Gilles De Coster niet vergeten. Met hem is er een dijk van een presentator aan boord. Constant blijft het programma je triggeren. Wie ligt er als eerste uit? Wie is de Mol? Je leeft ontzettend hard mee met de kandidaten en hun spectaculaire opdrachten. Bij sommige proeven stel ik me de vraag hoe ik zelf zou reageren. Neem nu de doos van Pandora. Zou ik het risico nemen om ze te openen of niet? In het begin van het verhaal mochten de kandidaten bieden voor een vrijstelling. Doe ik hetzelfde als Gilles of Christian of kies ik eerder de weg van Bart die 10.200 euro biedt? Levensvragen … ook bij De Mol zijn ze volop aanwezig”, gaat Marc op zijn elan verder.

Populaire Facebookgroep
“Ik weet dat de kandidaten en de makers van de Mol onze groep op de voet volgen. Van zodra het spel gespeeld is en de finale op televisie is vertoond, krijg ik regelmatig reacties vanuit hun hoek. Alle betrokkenen appreciëren het ten zeerste dat er met respect voor het spel en de kandidaten gespeurd wordt bij ons. Vorig jaar heeft Gilles na afloop van het programma zelfs nog allemaal extra hints en aanwijzingen gepost. Leuke anekdotes en extra aanwijzingen die het televisiescherm niet eens hebben gehaald. Elke kandidaat en ook Mol Elisabet schreven een leuk bericht voor de fans.”

Mol of Molloot
Marc volgt het programma van dichtbij op. Maar heeft hij zelf geen zin om deel te nemen? “Zelf deelnemen aan De Mol zou fantastisch zijn. Vanuit de huiskamer lijkt het een relatief eenvoudig spel. Maar eens je ter plekke bent, verandert het volgens mij helemaal. Je focust je enerzijds volledig op de opdrachten, maar anderzijds moet je heel goed opletten wie de Mol is. De zoektocht naar de saboteur in de groep is even belangrijk, want anders kan jouw avontuur van korte duur zijn. Veel mensen dromen om er van ooit aan De Mol mogen deelnemen. Dat zie je elk jaar opnieuw aan de grote hoeveelheid inschrijvingen. Dit jaar waren het er meer dan 14.000. Maar ach, wie weet speelt het in mijn nadeel (om zelf ooit te mogen deelnemen) dat ik De Mol van zo dichtbij opvolg. Het zij zo … Het neemt toch niet weg dat het genot om mee te puzzelen tijdens het beste Belgische programma ooit, enorm groot is een blijft. Want de Mol is en blijft het allerleukste programma ooit! ”

Wie is de Mol?
Laat ik afsluiten met de vraag der vragen… Wie is jouw Mol, Marc?
“Na een tweede kijkbeurt van de allereerste aflevering was me Christian opgevallen. Het is zijn houding tijdens de allereerste opdracht die op mijn maag bleef liggen. Dat gedrag dreef me definitief in de Christian-tunnel. Daar heeft de Mol gegokt (ik zal als laatste gaan bij de afdaling/beklimming en niet iedereen zal dit durven) en verloren (zelfs Dorien, die als voorlaatste ging, overwon haar angsten). Uiteindelijk kon Christian niet anders dan de opdracht te doen slagen en het maakte van hem de gevierde held, maar dit was niet de Christian die we in de volgende opdrachten zagen!
De Mol is Christian, 100% zeker (lacht)!”

Bron: Fotocollectie Marc Denys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.