Theaterreview: Moordspel (Loge 10 Theaterproducties)

Met Moordspel brengt Loge 10 Theaterproducties een eigen Vlaamse variant van het succesvolle Amerikaanse stuk Deathtrap. Moordspel vertelt het verhaal van Moordspel Sidney Bruhl, een toneelschrijver met net een gigantische flop achter de rug. Als gevolg daarvan heeft hij nu gebrek aan inspiratie en kan hij geen goed theaterstuk meer bedenken. Dan ontvangt hij een script met de post, geschreven door een jonge student van hem, Clifford.

“Moordspel” is Cliffords eerste scenario en hij zoekt hulp bij de oude meester om het stuk te verbeteren. Sidney nodigt Clifford bij hem thuis uit. Dan ontdekt hij dat de jongen zijn stuk nog aan niemand heeft laten lezen en niemand het bestaan ervan kent. Jaloezie en hebzucht steken de kop op en in het hoofd van Sidney ontstaat een moordzuchtig plan…

Suspense, plot twists en vooral humor wisselen elkaar af in deze komische thriller van Ira Levin, de auteur van o.a. Rosemary’s baby, A kiss before dying en The boys from Brasil.

Reden genoeg om het een keertje in Vlaanderen te brengen met een resem aan Vlaamse theaterdieren zoals Rikkert Van Dijck, Erik Goris, Andrea Croonenberghs en Karin Jacobs. Aangevuld met jonkie Elias Bosmans. Dat er heel wat kilometers op de tellers staan voel je vanaf de eerste seconde van het stuk. Deatthrap heeft over de plas al de nodige honneurs gekregen op Broadway. Aan alles voel je de kracht van het script, dat staat als een huis.

Ere wie ere toekomt. Rikkert Van Dijck voelt zich enorm in zijn sas bij Moordspel en krijgt wat mij betreft de Oscar in dit verhaal. Als Sidney Bruhl is het voor hem als acteur puur brood & spelen. Met enerzijds Elias Bosmans en anderzijds Andrea Croonenberghs naast zich, krijg hij genoeg speel-weerwerk. Karin Jacobs en Erik Goris vertolken de bijrollen tijdens Moordspel. Maar doen dit oerdegelijk. Hun rol heeft een bepaalde betekenis in het verhaal. Vooral Karin Jacobs maakt een opmerkelijke passage als de ‘suuuud-afrikaanse ‘ Helga Ten Dorp.

De voorbije jaren kregen Loge 10-fans het repertoire van Agatha Christie voor de kiezen. Maar een koppel op weg naar het theatercafé formuleerde het achteraf heel wijselijk als: Moordspel is nog net dat tikkeltje anders.

Kortom: dit moordspel blinkt uit door oerdegelijkheid van het stuk en het theaterspel. Bovendien heeft het de nodige plottwists in het verhaal. Kortom: meer moet dit voor een … spannende theateravond echt niet zijn.

Bekeken op 5/3/2020 in De Rode Zaal van het Fakkeltheater

Meer info: www.loge10.be

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie