Het voorjaarsprogramma van De Proefkonijnen

Theatergezelschap De Proefkonijnen bouwde deze zomer, ter ere van z’n 10-jarig bestaan, een eigen theater in het centrum van Antwerpen. De initiatiefnemers maakten de belofte er de culturele hotspot voor families van te maken en lijken die belofte nu in te lossen. Naast de eigen voorstellingen programmeerden ze producties van collega’s uit Vlaanderen & Nederland die allen één ding gemeen hebben: hun kleinschaligheid.

Wanneer je dezer dagen op zoek gaat naar theaterproducties word je om de oren geslagen met grote spektakels. Het opbod aan bewegende tribunes, enorme LED-schermen en openlucht spektakels is enorm. Maar temidden van dat geweld is er een klein theatertje in Antwerpen dat een tegenwicht biedt door in te zetten op de intieme sfeer en de persoonlijke beleving. Met zeven eigen voorstelling dit seizoen mag De Proefkonijnen zich de grootste producent van kleine producties noemen.

Wie binnenstapt in het theater merkt meteen de unieke sfeer van het voormalige winkelpand dat het gezelschap eigenhandig omtoverde tot een theater. In het piepklein zaaltje zit je bijna letterlijk op de schoot van de acteurs en word je automatisch helemaal mee in het verhaal gezogen zonder dat er enige special effects aan te pas komen. Met een minimum aan middelen, maar een maximum aan fantasie worden hier voorstellingen gecreëerd die jong en oud samen beleven.

Dit voorjaar valt er ieder weekend iets te beleven. De Proefkonijnen wil gezinnen warm maken met een gevarieerd aanbod aan theater, poppentheater en doe-voorstellingen voor verschillende leeftijden. In de krokusvakantie is de nostalgische eigen productie ‘Omajacht’ nog te zien, daarna is er de absurde voorstelling voor tieners ‘Lancelot en de Heilige Vrouw’ en later dit voorjaar zijn verschillende gastvoorstellingen aan de beurt die slechts eenmalig in Antwerpen te zien zijn. In het oog springt bijvoorbeeld ’Stuk!’ van de beloftevolle Nederlandse poppenspeelster Marisa Laperdrix die er met haar nieuwe voorstelling voor het eerst in België te zien zal zijn.

Tot slot heeft De Proefkonijnen een uitwisseling met een bevriend gezelschap uit Gent. Ook daar opende dit jaar een nieuwe theaterzaal ‘Op De Wolken’ waar intieme voorstellingen centraal staan en waar onder andere voorstellingen van De Proefkonijnen aan bod komen. Het Gentse gezelschap komt dan weer op 8 maart met ‘Drakenjacht’ naar Antwerpen.

Wie bij deze voorstellingen een plekje wil bemachtigen, kan er beter snel bijzijn aangezien in het gezellige zaaltje het aantal plaatsen beperkt is.

Tickets en info: www.deproefkonijnen.be

Foto: De Proefkonijnen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.