Het Annie M.G. Schmidt-gevoel van Lucas Van den Eynde

Samen met Maike Boerdam en Sam Verhoeven maakte Lucas Van den Eynde de bijzonder fraaie voorstelling ‘Liedjes van Annie’ rond het muzikale repertoire van de Nederlandse legende Annie M.G. Schmidt. ‘Deze productie was heel amusant om aan te werken”, vertelde Lucas achteraf. “ Ten eerste behoort dit repertoire een beetje tot mijn jeugdnostalgie. Vroeger hadden wij een zwart-wit televisie thuis staan met een bijhorende antenne. Wanneer de antenne juist stond, konden we zonder sneeuw naar Ja Zuster, Nee Zuster kijken op Nederland 1. Nu zoveel jaar later mag ik het repertoire uit dit programma brengen op het podium. Alles komt duidelijk terug in een mensenleven (lacht).”

Zingen, acteren
‘Ik ben een man, die graag acteert. Maar zingen is toch nog een compleet andere orde voor mij”, vertelt Lucas. “Deze productie hebben we op een tweetal weken in elkaar gebokst. Maike, Sam en ik hebben heel hard en heel intensief gewerkt. Op de première stonden we waar we moesten staan. En daar ben ik heel bij om. Tussen Sam, Maike en mezelf klikt het op een podium. Dat was drie jaar geleden al met de productie De Rozenoorlog, waar we ons ontzettend goed geamuseerd hebben. En dat is nu ook het gevoel. Toen Sam me vroeg voor Liedjes van Annie, gaf ik de suggestie om Maike te polsen. Zij woont in Zeeland, maar heeft Belgische genen. Dat kan je in een voorstelling zoals deze uitstekend uitspelen.”

Op een mooie pinksterdag
‘Het palet dat Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt hebben geschreven is gigantisch groot”, gaat Lucas verder. “Bijna 3000 liedjes behoren tot hun repertoire. Tijdens de voorbereiding hebben we allemaal de liedjes gezocht, die ons het best lagen. Bij mij is dit vooral uit het Ja Zuster, Nee Zuster-repertoire. Maar ook Op een Mooie Pinksterdag roept bij mij sentiment op. Naar mijn gevoel is het de mooiste Nederlandstalige hommage aan het vaderschap. Mijn vader is onlangs gestorven. Op zijn begrafenis heb ik nog een passage uit dit liedje geciteerd. Als je dat liedje hier mag komen zingen, geeft dit wel een bijzonder warm gevoel diep vanbinnen.”

Foto: Jan Liekens

 

Geef een reactie