Chica en Flicka : poëtische kindervoorstelling met Eva De Roovere

Op zondag 25 augustus 2019 stelt Eva De Roovere haar kindertoneelstuk ‘Chica en Flicka’ voor op de Cultuurmarkt in Antwerpen. De meisjes Chica en Flicka verschillen erg van elkaar. Maar via muziek en poëzie leren ze elkaar beter kennen én waarderen. ‘Chica en Flicka’ is een speelse voorstelling van ‘Theater van A tot Z’ met een duidelijke boodschap: ‘anders zijn’ is helemaal geen probleem.

Singer-songwriter Eva De Roovere staat deze zomer op vele festivalpodia: Beleuvenissen, Dranouter, de Gentse Feesten, Boterhammen in het Park… Wat velen niet weten, is dat Eva naast zangeres ook actrice is. Samen met collega Jorka Decroubele wilde ze graag een voorstelling maken over diversiteit, op kindermaat. Eva De Roovere: “Elk kind voelt zich weleens ‘anders’, vanwege zijn afkomst of huidskleur, vanwege een stempel als ADHD of vanwege een beperking… Jorka en ik willen kinderen een spiegel voorhouden en laten nadenken over hoe relatief zulke verschillen tussen mensen eigenlijk zijn. Want in de grond zijn we allemaal hetzelfde.”

De namen van de personages in het stuk staan symbool voor dat ‘anders maar toch hetzelfde’: Chica is Spaans en Flicka is Zweeds, maar het betekent allebei meisje. ‘Theater van A tot Z’ benadrukt dat diversiteit en identiteit belangrijke thema’s zijn in de hedendaagse samenleving. Dat beaamt regisseur Walter Janssens, die vooral bekend is van zijn werk met Kommil Foo, ManManMan, De Schedelgeboorten en Kapitein Winokio: “Je moet weten dat in onze steden meer dan de helft van de basisschoolkinderen meertalig is en een andere culturele achtergrond heeft. We willen dat ook die kinderen zich met onze acteurs kunnen identificeren. Naast donkerharige Eva en blonde Jorka hebben we bewust een muzikant met andere roots gezet: Pablo Casella, uit Brazilië.”

‘Chica en Flicka’ is grotendeels opgebouwd rond gedichten van de populaire kinderauteur Geert De Kockere. Die was eerst onderwijzer, werd daarna journalist en vervolgens schrijver. De Kockere werkte mee aan tijdschriften als Doremi en Zonnekind. In deze voorstelling verbeeldt zijn poëzie de leefwereld van de vriendinnetjes Chica en Flicka. Sommige gedichten heeft Eva op muziek gezet en herwerkt tot liedjes, die zij en Jorka samen zingen.

Op de Cultuurmarkt op zondag 25 augustus om 11.30 uur brengen Eva en Jorka enkele liedjes uit ‘Chica en Flicka’ in De Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen. Iedereen is er welkom. De toegang is gratis. Cultuurcentra en scholen kunnen het stuk boeken.

Andere stukken die ‘Theater van A tot Z’ komend seizoen brengt, zijn ‘Romeo en Julia’ (voor anderstaligen, met o.a. Willy Herremans, bekend van ‘De Buurtpolitie’), ‘Tiresias’ (met een blinde acteur), ‘Kato 2.0’ (met Zora, een zorgrobot) en twee nieuwe producties: ‘#smile’ (met Tine Priem uit ‘Thuis’, over burn-out) en ‘Razen’ (over homoseksualiteit, voor tieners). Voor meer informatie over deze stukken of ‘Theater van A tot Z’: www.theaterAZ.be.

Foto: Ilse Fimmers

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.