Peter Schoenaerts: theaterdier van A tot Z

Voor het grote publiek is Peter Schoenaerts bekend als mijnheer pastoor uit De Buurtpolitie. In het dagdagelijkse leven is hij een theaterdier van A tot Z. “Ik speel de rol van mijnheer pastoor heel graag. Maar ik doe nog zo veel meer. Tijdens mijn werk voor ‘Theater van A tot Z’ merk je wel wat de impact van De Buurtpolitie is. Als ik een introductie geef in een zaal vol jongeren, voel ik hun priemende blieken op mij gericht. Maar wanneer we een stuk als Romeo & Julia spelen voor een doelpubliek dat Nederlands leert, is mijnheer pastoor ver weg. Die mensen zijn geen Buurtpolitie-kijkers. Dan sta ik daar echt als mezelf en niet als de eerwaarde (lacht).”

Lage Drempel
“Met ‘Theater van A tot Z’ proberen we de stap naar cultuur laagdrempelig te maken”, vertrouwt Peter ons toe. “Op dat vlak zal dit wellicht mijn werk van barmhartigheid zijn (lacht). Ik ben gek op theater. Persoonlijk kan ik zowel genieten van een zwaar stuk als van een kluchtige revue van André van Duin.” Wie Peters curriculum vitae erop naslaat, stelt vast dat hij op taalkundig vlak al vele watertjes heeft doorzwommen. “Ja, het is mijn passie: werken met woorden en me daarin helemaal laten gaan. Ik geniet ervan om een literair meesterwerk zoals Romeo & Julia te herwerken tot een begrijpelijke hedendaagse variant voor wie Nederlands leert. Zinsconstructies en uitdrukkingen moeten voor iedereen helder zijn. Romeo & Julia als verhaal tot de essentie herleiden was een fantastische bezigheid.”

Theater van A tot Z
“Als ‘Theater van A tot Z’ zijn we nog een jong gezelschap”, vertelt Peter ons. “Ons theatergezelschap bestaat sinds het begin van 2017 en is een samenvloeiing van theatergroep Fast Forward uit Vilvoorde en het Educatief Theater Antwerpen. Ik ben de dagelijks leider. Ons DNA is weinig veranderd. Zowel jongeren die weinig de kans krijgen om naar het theater te gaan als mensen die op cultureel vlak uit de boot dreigen te vallen, willen wij de mogelijkheid bieden om cultuur op te snuiven. Daar horen ook mensen bij die slechts een minimum aan Nederlands spreken. Dus ja, we hebben een maatschappelijke missie. Onze maatschappij is multicultureel. Waarom zou dat zich niet mogen weerspiegelen op cultureel vlak? Iedere mens heeft toch evenveel recht op cultuur. Als theatergezelschap hopen we veel mensen te kunnen aansporen die stap naar cultuur te zetten. Ik zie vaak dat dat lukt, dus ik ben een tevreden man.”

Romeo & Julia is tot in 2020 nog geregeld te zien in cultuurcentra in het hele land.

www.theateraz.be

www.peterschoenaerts.com

Foto portret Peter: Stefanie Geerts

Foto Romeo & Julia: Ilse Fimmers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.