YO YO Men: het ultieme eerbetoon aan Luke Walter Jr. en Blue Blot

Net als Vaya Con Dios , was de Belgische bluesgroep Blue Blot van manager-ontdekker Wilfried Brits voorbestemd voor een zoveelste internationaal succesverhaal. Het begon in 1987 met het debuutalbum ‘Shopping for Love’. Oprichter-zanger Luke Walter jr. werd met zijn warme, diepe stem meteen gelanceerd en vergeleken met Tony Joe White, een man waarmee hij in een latere fase vaak zou samenwerken. De doorbraak kwam er met ‘Bridge to Your Heart’, een album dat naast met de titelsong, ook aandacht trok met ‘September’, ‘Who Is He and What Is He to You’ (Bill Withers) en ‘Ill Be Home on Christmas Day’ (Elvis Presley). De grootste Blue Blot-hit was weggelegd voor hun versie van de Toto-hit ‘Hold the Line’, terug te vinden op de cd ‘Where Do We Go’. Eén jaar na de release werd Luke Walter jr. getroffen door leukemie. Hij verliet de groep en stierf enkele maanden later, op 48-jarige leeftijd. “Het heeft lang geduurd voor wij zijn dood konden aanvaarden en verwerken”, zegt bassist Jan Meijers, die samen met de originele groepsleden Catherine Mys (zangeres), Carlo Mertens (trombone) en Richard Severijns (gitaar) deel uitmaakt van The Blue Blot Tribute Band.

Nieuwe drive
Onder impuls van Jan Meijers zocht manager Wilfried Brits naar een 2de adem voor de bejubelde band. “Luke Walter Jr. is onvervangbaar, dus wij zijn nooit op zoek geweest naar een dubbelganger of een imitator. Met Peter Versluys hebben we nu een schitterende zanger, met een innemende podiumprésence. Een prachtige verrassing voor de Blue Blot-fans is wellicht zanger Luc De Vlieger, die met zijn warme stem het diepe timbre van Luke Walter Jr. benadert. Luc is fan van het eerste uur. In 1996 zong hij tijdens de Blue Blot-tribute al mee op de Gentse Korenmarkt en kreeg hij een oorverdovend applaus”, zegt Wilfried Brits.

YO YO MEN brengt een stevige portie blunk, een swingend samengaan van Blues en Funk, zoals de meeste hits van Blue Blot klonken. De 11 bandleden waren allemaal betrokken bij de nieuwe single ‘Yo Yo Men’. “De titel verwijst naar het in 1994 gelijknamig opgenomen album, waarbij producer Tony Platt achter de knoppen zat. Platt werkte in het verleden samen met bands als AC/DC, Iron Maiden, The Who, Led Zeppelin én Buddy Guy. Het nummer werd trouwens geschreven door Leann, de vrouw van wijlen Tony Joe White. En zo is na 25 jaar de cirkel weer rond”, klinkt het bij de band.

Chelsy
The Blue Blot Tribute Band heeft er ondertussen aardig wat muzikale vlieguren opzitten en heeft gespeeld voor goedgevulde theaters en concertzalen. “De magie en sfeer die rond deze band hangt is uniek. Je moet ze bezig zien om het te begrijpen. Echt waar. Iedereen amuseert zich op het podium en het publiek wordt daarin meegezogen”, zegt Wilfried Brits.

Zaterdag 23 maart speelt de Blue Blot Tribute Band een zoveelste concert, dit keer in het Ontmoetingcentrum van Lotenhulle, met special guest Chelsy. Na een auditie werd Anja (haar echte naam) in 1991 backing bij Blue Blot, was ze te horen op de albums en trok ze drie jaar mee langs de concertzalen en festivals. In 1994 scoorde ze als Chelsy een grote hit met de akoestische versie van de Dinky Toys-hit ‘My Day Will Come’. “Het bleef bij die ene superhit, maar ik ben altijd blijven zingen. Toen Wilfried mij belde met de vraag om een paar liedjes te komen zingen, heb ik niet getwijfeld. Back to the roots en aan mijn periode bij Blue Blot bewaar ik alleen maar warme herinneringen. Ik kijk er enorm naar uit om op 23 maart bij hen te gast te zijn. Ik voel nu al dat het iets bijzonders wordt.

Foto: House of Entertainment

Geef een reactie