De Scout Forever in Brik van Dyck

“Verantwoordelijkheidszin, groepsmatig naar een oplossing zoeken en opkomen voor elkaar. Dat zijn de drie belangrijkste levenslessen, die ik in 15 jaar scouting heb geleerd”, vertelt Brik van Dyck ons wanneer we hem vragen naar zijn Scoutsgevoel. Binnenkort mag hij zijn plunje van weleer nog eens aantrekken voor het gloednieuwe stuk ‘De Scouts Forever’ van Sven De Ridder Company. “Scouting is een belangrijke fase uit mijn leven. Zeker in de periode tussen mijn zes en mijn eenentwintig jaar. Voor het schrijven van dit stuk heb ik uit mijn eigen herinneringen gepuurd. Wanneer mijn oud-scoutsvrienden in de zaal zitten, zullen ze wellicht enkele personen en gebeurtenissen herkennen. Als theatermakers moeten wij steeds origineel uit de hoek komen. Ondanks mijn scoutingverleden was het vooral Sven, die gemotiveerd was om rond dit thema een theaterstuk te maken. Als voorbereiding ben ik met enkele vrienden van toen gaan praten. Omschrijf het schrijfproces maar als ‘kill your darlings’. Wanneer je 15 jaar lang in de scouts zit, zijn er honderden vertalen of honderden ideeën waaruit je kan puren. Maar je mag nooit vergeten dat je zes acteurs ter beschikking hebt en anderhalf uur om een verhaal te vertellen. De Scouts Forever is een ensemblestuk. Zes mensen, die samen één groot avontuur beleven. Een ware whofunit.”

Eéns een scout, altijd een scout
“In Amerika is scouting iets wat je voor de rest van je leven doet. Maar België is Amerika niet”, gaat Brik verder. “Op het moment dat je stopt met studeren en gaat werken, komt aan je leven bij de jeugdbeweging vaak een einde. Maar ééns een scout altijd een scout. Wanneer ze nu activiteiten organiseren, ga ik met plezier langs. De ultieme entertainer van het gezelschap was ik niet. Er waren straffere kerels op dat vlak als ik. Maar een bonte avond organiseren was zeker aan mij besteed. Wanneer ik nu met mijn vrienden van toe afspreek, luister ik vooral. Het is net leuk om als acteur dan een keertje aan de zijlijn te staan en hun verhalen te beluisteren. Ik hoef niet altijd de lolbroek van dienst te zijn.”

Meer info over De Scouts Forever is terug te vinden op:
https://www.svenderiddercompany.be/

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie