Theaterreview: Om mij moverende redenen – Paulien Cornelisse (Live Comedy)

Eerlijk is eerlijk. Toen ik met de alom gekende minzame grijsaard naar een theatervoorstelling van Paulien Cornelisse trok, moest hij even zijn weinige rimpels fronsen. Wie was die dame ook alweer? Er kwam plots een aha-erlebenis naar boven toen hij de foto van deze Nederlandse cabaretière in de inkomhal van de Arenbergschouwburg zag. Een beetje logisch ook. Na een passage in de Vlaamse Slimste Mens ter Wereld is Paulien voor ons geen nobele onbekende. In haar vrije tijd is Paulien taalfilosofe.  Ze bracht ondertussen drie boeken uit over taal, waarvan het nieuwste “Taal voor de leuk” het meest recente exemplaar is. Daarover kwam ze praten in Van Gils en Gasten. En toch ken ik haar vooral van het door mij fel gesmaakte boek ‘De verwarde cavia’. Liefhebbers van mooie televisie zagen misschien ook haar VPRO-reeks “Tokidoki” passeren waarin ze aan de hand van bepaalde woorden de Japanse cultuur probeert te doorgronden. Of hoe ze het zelf zou zeggen: blijf zeker in haar buurt tijdens een apocalyps. Ze kan je verblijden met weetjes als “gel-inkt” wordt op exact dezelfde manier geschreven als “gelinkt”.

Maar nu is er dus ‘Om mij moverende redenen’. Voor de bezoekers van een Paulien Cornelisse-theatershow heb ik alvast één belangrijk advies. Fasten your seatbells. De Nederlandse taalfilosofe en cabaretière vertelt verhaaltjes uit eigen leven inclusief woordgrapjes tegen een tempo waar Lewis Hamilton bleek bij uitslaat. Wat is het enkelvoud van een Twix? Is Shampoo meervoud of enkelvoud? Hoe oud is mos? Is de balans van het leven meetbaar tussen een traphekje en een traplift? Allemaal vragen, die ooit wel eens ons pad kunnen kruisen. Toch stellen we ons hier vaak de vraag bij: ‘Denken we er wel eens over na’ of ‘Moeten we toch hierover nadenken?”

Een theatershow van Paulien Cornelisse is ééntje die steunt op twee belangrijke pilaren. Enerzijds beheerst haar pen de herkenbaarheid van het verhaal. Ieder van ons kent wel een gezin met een traphekje voor hyperactieve peuters en het dilemma of er al dan niet een inloopdouche moet komen? Anderzijds is Paulien dame en meesteres in het gebruik van woordgrapjes. Zeg maar: Koning, keizer, admiraal .. Deze koningin van de woordgrapjes verslaat ze allemaal. Zo kom ik als minzame blogger in het dagelijkse leven amper aan drie woordgrapjes per dag. In het creatieve brein van Paulien passeren er wellicht 250 per uur de revue. Een wereld van verschil, niet waar.

Is de humor van Paulien Cornelisse bestemd voor het grote publiek? Wellicht niet. Daarvoor beheerst deze vrouw de gave van het woord te goed. Maar iets in mij zegt dat Pauliens passage in Antwerpen niet bij één keer zal blijven. De mensen in de zaal gingen met de smile naar buiten. De wachtrij voor de verkoop van haar boek was behoorlijk lang te noemen. Veni, vidi, vici … Paulien Cornelisse weet er nu alles van. Dit nieuws mag gerust IN een tekst OP een blog kenbaar worden gemaakt.

Gezien op 19/1/2019 in Antwerpse Arenbergschouwburg

Foto: Live Comedy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.