Expeditie Robinson: de terugblik van Robbe

De apotheose van Expeditie Robinson komt dichterbij. Wie wordt de ultieme survivor van 2018? De drie overblijvende avonturiers zijn Arnaude, Nele of Robbe. Antiquair Robbe haalde op een bijzondere fraaie manier de finale van deze survivaltocht. Bijna onverslaanbaar in de proeven baande de ‘Messi’ van Robinsoneiland zich een weg. “Eén van de belangrijkste redenen waarom ik wou deelnemen aan Expeditie Robinson was om te ontdekken hoe ik kon overleven op een onbewoond eiland. En of ik de confrontatie met mezelf moest aangaan in een extreme situatie. Op televisie voelt het wel aan alsof ik freewheelend naar de finale ging. Maar niets is zoals het lijkt. Ook ik heb op Robinsoneiland mijn moeilijke momenten gekend. Want geloof me vrij .. deelnemen aan de Expeditie doet wat met een mens. Het was een persoonlijke verrassing dat ik op bepaalde vlakken verder kon gaan dat ik zelf had verwacht. Maar je moet een beetje gek zijn om de stap naar dit programma te zetten. Mijn inschrijving gebeurde in een impulsieve bui. Het is niet de eerste keer dat ik me waag aan survival. Ik heb al op mijn eentje rond getrokken en aan de zijde van vrienden. Wild kamperen en vuur maken is me zeker niet vreemd. Maar dit is nog iets anders als Robinson. Toen ik hoorde dat Robinson terug op televisie kwam, kreeg ik flashbacks van de periode dat ik een twaalfjarige scout was.  Ik was piepjong en gebeten door het avontuur. Mijn vriendin vond dat ik mijn kans moest wagen. En waarom ook niet? Het zou één van de mooiste ervaringen uit mijn leven worden. Er zijn grote verschillen met een surivaltocht. Op Robinsoneiland is er vaak nog een vangnet. Omdat het om een televisieprogramma gaat, is er een dokter in de buurt. Tijdens een survival op je ééntje ben je verantwoordelijk voor alles. Je bent dan echt wel dom als je geen eten op zak hebt.”

Honger
Eén van de belangrijkste confrontaties was het omgaan met honger. “Fysiek is een deelname aan Expeditie Robinson ontzettend zwaar”, aldus Robbe. “ Mentaal was ik misschien nét dat tikkeltje frisser dan de rest. Alleen was omgaan met honger een taaie brok. Je moet jezelf ook aanpassen vanuit onze maatschappij naar de situatie van het eiland. Hier leven we in een wereld waar voeding alom aanwezig is. We rijden een uurtje naar Brussel. Daar zie je het éne restaurant na het andere. Maar wat doe je wanneer  de mango’s op zijn, er geen ananassen te vinden zijn en de bananen op zijn. Dan moet je eventjes slikken. Naar mijn gevoel waren dit momenten die voor eeuwig in mijn geheugen blijven.”

GSM
Na Robinson heeft toch een drietal weken geduurd vooraleer Robbe terug op zijn plooi was. “Ik heb een fysiek veeleisende job. Al heel snel merkte ik dat ik de eerste weken geen kasten meer kon tillen. Deze inspanning was me net dat tikkeltje te veel. Daarnaast was het wennen aan bepaalde impulsen.  Een maand lang heb ik geleefd zonder voorbijrijdende wagens, overwegen van treinen, geen fel geluid of licht en geen gsm die voortdurend ‘ting ting’ doet. Wanneer die rust dan in één klap voorbij is, voelt dat vreemd aan. Dan is er een degelijke aanpassing nodig. Ik was tijdens de Expeditie 8 kilo vermagerd. Na Robinson zoek je op de meest onmogelijke momenten naar eten. Het duurde niet al te lang vooraleer ik die acht verloren kilo’s er terug aan had.”

Arnaude
De taaiste brok voor de finale waren voor Robbe de duels met Arnaude.  “De duels tussen Arnaude en mij op Winnaarseiland waren op het scherpst van de snee. Achteraf gebleken was het toen al duidelijk dat zij een waardige tegenkandidate was. Ze is een heel pittige dame. Duels van dit kaliber zijn gewoon leuk om uit te vechten. Er is niets mis mee om strijdend ten onder te gaan. Ze is de enige, die me twee keer heeft kunnen verslaan in een rechtstreeks duel. Ze is met recht en reden: Robinsonwaardig.”

Winnaarseiland
Robbe genoot zichtbaar van zijn verblijf op winnaarseiland. “Voor de momenten op winnaarseiland schrijf je jezelf in. Met voorsprong waren dit de allerpuurste. Toen moest ik niet bezig zijn met het spel en alle tactieken, die er bij kwamen kijken. Gewoon focussen op mezelf en trachten rond te komen met de dingen, die er waren. Meer hoeft dat niet te zijn. Het waren de mooiste dagen tijdens mijn Robinsonavontuur.”

Selfies op de mountainbike
Door zijn opmerkelijk parcours groeide Robbe uit tot één van de opmerkelijkste figuren van deze Expeditie. Dat heeft zo zijn gevolgen. “Ik probeer alles een beetje te plaatsen. Maar ik besef hoe langer hoe meer dat er heel wat mensen bezig zijn met de afloop van Expeditie Robinson. Dat merk ik ook aan de klanten. Maar ook wanneer ik bij de bakker of de slager langs ga. Vorige zaterdag nam ik deel aan een mountainbiketocht. Zelfs met een helm op en een wieleroutfit aan, vroegen er nog mensen om een selfie. En ik dacht .. dat ik onherkenbaar was (lacht).”

Messi
Op sociale media verscheen een vergelijkende foto tussen Robbe en wereldster Lionel Messi. De fysieke gelijkenissen zijn nogal opvallend. “Ik heb de foto ook gezien”, glimlacht Robbe. “En ik moest wel lachen toen ik de vergelijking zag. Het was de eerste keer dat mensen mij met hem vergelijken. Maar ik denk toch … dat er enkele grote verschillen zijn. Ik ben toch iets minder behendig met een bal (lacht).”

Meer foto’s van het persmoment kan je ontdekken op:
https://goo.gl/N9BjfB

Foto: Jan Liekens

Geef een reactie