Mathijs F. Scheepers engageert zich voor vroeggeboorte

17 november is WereldPrematurenDag. Die dag staan te vroeg geboren kinderen en de complicaties die prematuriteit met zich meebrengt in de kijker. Acteur Mathijs F. Scheepers is peter van de vereniging De Kleine Held. Met zijn voorstelling Sue Me Modderfokker staat hij in januari 2019 opnieuw op de planken. Beiden staan in het teken van vroeggeboorte.

“De Kleine Held is een vereniging die kleertjes maakt voor prematuren en sterrenkinderen,” vertelt Mathijs F. Scheepers, zelf vader van een te vroeg geboren zoontje, “De Kleine Held doet dat gratis. De vereniging is niet uit op winst, wel op troost bieden. Het lijkt banaal, kleren voor kleine kinderen. Het is van het uiterste belang. Kleren zoals ze in de winkelrekken hangen, bestaan niet op maat van te vroeg geboren kindjes. Daarenboven schaven en schaden gangbare stoffen de al te dunne huid van het kind. De kleren van De Kleine Held bieden soelaas. Ze maken van het wezentje in het ziekenhuisbed, aan buisjes entuubjes, met al zijn complicaties een kindje, een mensje van vlees en bloed.”

In zijn gevierde voorstelling Sue Me Modderfokker speelt Mathijs de pannen van het dak. Zijn fascinerende wraakmonoloog vertelt over de hond van Hitler, een zwangere vrouw met een lekke buik en een revolver in het verkeerde kastje. “Beslis zelf maar wat echt is of verzonnen,” grinnikt Scheepers, “Sue Me Modderfokker gaat misschien nog het meest om een veel te vroeg geboren jongetje met een gehavende linkerkant, een stille vader die in zichzelf lijkt te verdwijnen en een moeder die niet weet wat ze verkeerd heeft gedaan. Dat jongetje is mijn Kleine Held, zeg maar.”

Sue Me Modderfokker is van januari tot en met mei 2019 opnieuw te zien in Antwerpen, Brugge, Deerlijk, Tessenderlo, Beveren en Gent. De volledige speellijst is terug te vinden op de website van theatercollectief SkaGeN (http://www.skagen.be/nl/voorstellingen/sue-memodderfokker#playlist).

Geef een reactie