Theaterreview: Moppen aan den Toog (Pretpraters)

Om één of andere duistere reden staan Tony Bell in mijn geheugen bekend als Mijnheer Karel uit de VTM-reeks Benidorm. Maar dat hij daarnaast een opmerkelijk entertainer was, is ondertussen al langer bekend. De moppen en het verhaal van Tony Bell vormen de rodedraad in de gloednieuwe theatershow Moppen aan den Toog. Hierin brengen Sven De Ridder, Brik Van Dyck en Fokke van der Meulen een hommage aan Tony Bell en de kunst van het moppentappen.

Dit drietal met Fokke als moderator en Sven en Brik als de 2 hoofdrolspelers/vertellers, schetsen in deel 1 het leven en werk van Tony Bell, doorspekt met sappige anekdotes, plezante fragmenten en goede grappen. Ook vertellen ze over de mop in het algemeen. Na de pauze worden er voluit moppen getapt. Alsof Tony zelf er weer bij is.

Het mag gezegd en geschreven worden. Moppen aan den Toog is een show waarin zelfs de meest gepatenteerde zuurpruim het moeilijk heeft om zijn lach in te houden. Sven, Fokke en Brik entertainen de zaal alsof het een lieve lust is. Leuk wist-je-datje is dat Sven Tony Bell persoonlijk heeft gekend. Tony speelde ooit mee in een theaterstuk van het EAT.  Toch blijft Moppen aan den Toog een work in progress. In het eerste deel merk je dat de bewaarde erfenis op het vlak van beeldmateriaal van Tony Bell beperkt blijft. Akkoord, je hebt wel zijn vinyl-platen. Maar het visuele luik blijkt beperkt te zijn. Daarom ben ik er wel van overtuigd dat een gouden tip uit de zaal deze show nog naar ongekendere hoogtes kan tillen.

Kortom: Moppen aan den Toog anno 2018 lijkt met de inbreng van The Joker-uitbater Fokke (als MC, moderator en Hollandse pispaal van dienst voor zijn tweede partners in crime), Brik Van Dyck en Sven De Ridder definitief geboren te zijn. Een avondje amusement van de bovenste plank.

Bekeken op 6/10/2018 in Arenberg

Foto: Jan LIekens

 

Geef een reactie