EK Hockey 2017: Schotten met kilt en … 1 Snollebollekes

Sinds enkele jaren ben ik helemaal in de ban van het hockey.  Mijn lijstje grote hockey-evenementen, dat ik ooit heb bezocht, mag ondertussen al gezien worden. 2x EK, 1x WK, 1x World League … Alleen de Olympische Spelen ontbreken nog op mijn lijstje. Maar wie weet, lukt me dat wel ooit een keertje.

Maar toch … tegenwoordig moet je voor het hockey in Nederland zijn. Amstelveen is the place to be voor het EK Hockey voor landenteams. Afgelopen dinsdag ben ik naar het hoge noorden  afgezakt. Op mijn programma drie vrouwen-hockeywedstrijden. De Engelse clash: Engeland-Schotland ..gevolgd door David tegen Golliath: Duitsland vs Ierland en onze eigen Red Panthers tegen Spanje.

Ik moet zeggen: het Wagenerstadion in Amstelveen is een fraaie plek om te bezoeken. Te midden in het groene Amsterdamse Bos. Een stukje natuur dat helemaal Oranje kleurt naarmate de dag vordert.  Onze noorderburen geloven meer dan ooit in het dubbele Nederlands goud op dit Europees kampioenschap.

Ik zat op de C-tribune naar de wedstrijden te kijken. Bij de clash tussen Engeland en Schotland vielen mij vooral de Schotse fans op. Het kippenvel kwam op mijn armen toen ze hun Schotse volkslied meezongen. Sfeervoller maken ze volksliederen niet meer. De mannelijke fans waren zoals het hoort in hun kilt getooid. Schotland kon allemaal dromen van een overwinning tegen Engeland. Met de nodige power werden ze vooral op kracht overmeesterd door hun Engelse vriendinnen. Bij Duitsland-Ierland viel vooral het sfeervak van de Nederlandse kids op. Ze waren compleet in de ban van de Snollebollekes-hymne Links Rechts. Ik ken Snollebolleke wel, maar Links Rechts was voor mij een compleet nieuw nummer, met een gigantisch party-gehalte. Het hockey bij de Ieren was huilen met de pet op. De match was geen Links-Rechts gehalte. Het was eerder een zware les in efficiënt hockey door de naar mijn gevoel Duitse topfavorieten bij het vrouwenhockey. 2-1 naar Quarter 3, afgeslacht naar Quarter 4. Zware 5-1 cijfers kregen ze op het dak.

Na Duitsland-Ierland kwam het volk pas echt kijken. België-Spanje was de affiche waarbij de tribunes vol zaten. Het leuke is dat je zowel Spanjaarden, Portugezen, Duitsers, Ieren, Nederlanders en Belgen door elkaar hebt. KV Mechelen tegen Antwerp kan er een fraai lesje aan leren.  Spanje was de betere ploeg, maar stootte op een afweergordel van België om u tegen te zeggen. 2-1 pour La Belgique. Missie geslaagd. De Red Panthers spelen tegen Duitsland voor een plek in de finale. Naar mijn gevoel wordt dit een enorm taaie klus. Maar ach, we zien wel waar het schip strandt. In het hockeyland waar België en Nederland de lakens uitdelen, zijn Engeland en Duitsland meer dan ooit de outsiders. Daar kan 1 Snollebollekes weinig aan veranderen.

Bekijk de videoclip van: Links Rechts van Snollebollekes:
https://www.youtube.com/watch?v=pFEDBewcfks

Foto: Bart Liekens

Geef een reactie