Vrienden van de Rock and Roll

Je kan sympathie hebben voor iemand … Je kan fan zijn van iemand … Je kan iemand bewonderen … Je kan voor iemand supporteren. Je kan ook een groupie zijn van iemand … En zo ga ik nog uren verder. Stuk voor stuk zijn het omschrijvingen, die een soort respect aanduiden voor het kunnen van een bepaald persoon. Bart Herman heeft een hekel aan het woord fans. Hij noemt het publiek liever zijn vrienden van de Rock & Roll. Wel … ik ben zo een vriend van de Rock & Roll.

Ik ben onlangs een keertje op bezoek geweest tijdens een optreden van Bart Herman. Place to be was de Heistse Zwaneberg. Het stond al langer op mijn bucketlist om een keertje mijn ‘voornaamgenoot’ aan het werk te zien. En ik als minzame Bart heb me wel geamuseerd bij die andere minzame bard(t). Cosy, tekstueel bij momenten briljant en ontzettend dicht bij je eigen identiteit. En ik hoorde hem eens in het Engels zingen. Dat gebeurde ook niet vaak.

Ik moet wel zeggen: ‘Vrienden van de Rock & Roll’ is niet mijn favoriete song van Bart Herman. Dat blijft nog altijd Bartje is een leuke naam. En wanneer 600 man dat liedje luidkeels begint mee te zingen, kijk ik met plezier naar mijn minzame buurman (dito pater familias) naast mij. Met een glimlach tot over mijn oren en een attitude van: ‘Hoor maar eens … zulke samenzang moet je toch verdienen elke dag opnieuw.’

Beluister het liedje via: https://www.youtube.com/watch?v=9AO7d49KvRg

Geef een reactie