Theaterreview: Frank wordt Francine (Het Prethuis)Met Frank wordt Francine heeft Het Prethuis een opvallend nieuwe komedie gelanceerd. Nog meer dan de acteerprestaties wordt hier de transgenderthematiek onder de loep genomen.

Deze komedie gaat over de familie Jacobs. Frank Jacobs lijkt gelukkig: een goed huwelijk, toffe baan, een zoon die in zijn voetsporen treedt, wat wil een man nog meer? In Frank zijn geval ‘vrouw zijn’! Een geheim dat hij al jaren met zich meedraagt. Frank besluit niet langer te zwijgen, hij wil ermee naar buiten treden en verder door het leven gaan als ‘Francine’. Maar wie brengt hij als eerste op de hoogte? Al zeker niet de praatzieke opdringerige buurvrouw Cecile, als zij dit te weten komt, gaat het nieuws gegarandeerd als een lopend vuurtje. Hij besluit de hulp in te roepen van een gerespecteerd psycholoog, althans dat wordt verteld, maar of dat wel zo’n slimme zet is? Vrouwlief is natuurlijk ook een te nemen hindernis, of is zij stiekem al op de hoogte? De zoon in elk geval niet, hoe gaat hij reageren op dit nieuws?

De thematiek rond LGBTQ (transitie/transformatie naar transgender) in een theaterjasje gieten is vergelijkbaar met het bewandelen van een slappe koord. De geschiedenis leert ons dat deze onderwerpen vaak te geforceerd overkomen naar een mainstream en breed publiek toe. Bij Frank wordt Francine het tegendeel bewezen. Het kan ook op een mooie, waardige en grappige manier. Auteur Jeroen Maes geeft net dat tikkeltje extra cachet aan deze komedie, waardoor Frank wordt Francine een theaterstuk wordt met een lach en een verdoken traan.

Nog uren lang kan ik ‘mijn waarheid’ aan het internetlezend publiek verkondigen of van de daken schreeuwen. Maar soms zegt een theaterstuk méér dan 1000 voorlichtingscampagnes. Ik denk dat Frank wordt Francine daar een schoon en humoristisch voorbeeld van is. Totaal terecht staat bij het nakijken van de agenda van Het PRethuis het woord uitverkocht bij.

Meer info kan u terugvinden op:
www.prethuis.be

Bekeken op 25 februari 2023 in Rode Zaal – Fakkeltheater

3 gedachtes over “Theaterreview: Frank wordt Francine (Het Prethuis)

  1. De beste komedie die ik jaren heb gezien. En wij komen naar veel voorstellingen kijken. Tranen gelachen, de acteurs waren fantastisch. Vooral Jeroen Maes en Leen Dendievel waren geweldig. Het is echt een aanrader.

  2. Genoten en Gelachen alles omvattend ! geweldig goed vertolkt door ALLE acteurs in dit stuk het was zo goed, dat ik met plezier een 2de keer zou willen komen kijken ABSOLUTE AANRADER voor ontspanning en nog eens uit volle borst te kunnen lachen TOP Echt Top btw chapeau Danni

Geef een reactie