Site pictogram Chez Bartizze

Theaterreview: The Sound of Music (Deep Bridge)

Ze hebben er heel lang op moeten wachten, stonden al 2x volledig klaar om eraan te beginnen. Op zondag 3 april was de tijd eindelijk daar voor regisseur Stany Crets en zijn door knaldrang geteisterde cast om in première te gaan in de Antwerpse Stadsschouwburg met de nieuwe Vlaamse musicalversie van klassieker ’The Sound of Music’.

Eerlijk is eerlijk. We hadden al enkele maanden geleden een voorsmaakje gekregen in een exclusieve preview voor een beperkt publiek. Toen voelden we het al aan de bijtrekspier van onze kleine teen. Deze Sound of Music zat heel goed in elkaar. Understudy’s Laura Seys en Nordin De Moor overtuigden toen al in een musical. Dan moest enkele maanden later de première met protagonisten Ianthe Tavernier en Koen Van Impe nog komen. 

Regisseur Stany Crets en zijn crew hebben van deze Sound of Music een masterpiece gemaakt. Het melige kerstgevoel van deze alltime-klassieker is niet meer. Het pure verhaal van de Von Trapps werd vakkundig naar de oppervlakte gebracht. Deze Sound of Music keert terug naar de essentie. Helaas is door de wereldactualiteit het verhaal van oorlog en vluchten brandend actueel. Dit getuigt ook het voorwoord dat de Cretsman in het programmaboekje schreef. Laat me even citeren: ‘Natuurlijk is ‘The Sound of Music’ fun. Natuurlijk zijn de liedjes heerlijk. Maar ook, en dat mogen we niet vergeten,
is het een commentaar op een wereld in onvoorspelbare transitie.”  Nooit eerder kwam The Sound of Music op zo’n mooie en waardige manier bij de mensen binnen.

En dat voel je ook als toeschouwer in de zaal. Ianthe Tavernier en Koen Van Impe hadden bij hun engagement voor de Sound of Music nooit verwacht om in dergelijke wereldactualiteit deze musical te spelen. Maar ze kwijten zich schitterend van taak. Ze zetten bijzonder geloofwaardig Maria en de Kapitein Von Trapp neer.

Maar de Cretsman zou de Cretsman niet zijn als hij er zijn eigen kwinkslagen niet in heeft verwerkt. De speech van Peter Thyssen tijdens het Salzburg Festival is een vette knipoog naar heel de Jambon-saga van de voorbije winter. Overlegcomité en de vrienden van het Ministerie van Cultuur …. We hebben de kwinkslagen wel degelijk begrepen.

Toch wordt de humor in het verhaal vooral geprojecteerd door Maja Van Honsté als Frau Schmidt, de nogal extravagante huismeid van de familie. Maja kwijt zich van oren en poten van haar rol.

En tja, An Lauwereins … ooit Maria Von Trapp, nu Moeder Overste. Een vrouw, die het klappen van de zweep kent en vooral de hoogste noten met verve kan kraken.

En mocht het virus met de beginletter c er nog ergens een stokje voor steken. De wisselmogelijkheden in deze cast lijken nu al onbeperkt. De sterren schitteren na twee jaar wachten steviger dan ooit voor deze musical.

Deze Sound of Music is een must see en zorgt voor een bepaalde refresh rond deze klassieker. Vergeet Kerstmis voor één keer. Maar laat het verhaal tot u komen.  2022, het jaar wanneer Pasen het nieuwe Kerstmis wordt. En de Sound of Music in een ander jasje verrijst.

Bekeken op 3 april 2022
Meer info op:
The Sound Of Music – Deep Bridge
Foto: Bart Liekens

Mobiele versie afsluiten