Chez Bartizze

Selfies met Jan Smit in Middelkerkse vitrines gaan viraal

Op zaterdag 28 augustus 2021 staat Jan Smit, met zijn liveband, op het podium in de Middelkerkse Proximus Pop-Up Arena. De belangstelling is bijzonder groot: dit concert is niet alleen het eerste en enige dat Jan deze zomer geeft in Vlaanderen, het is ook het eerste van Jan na een lange gezondheids- en coronapauze van ruim 2 jaar. Bij verschillende handelaars in Middelkerke en deelgemeente Westende staan er ondertussen in de vitrines of op de winkelvloer levensgrote Jan Smit-lifesizers. “We zijn geschrokken van hoeveel mensen er ondertussen al voor onze vitrine zijn gepasseerd en gestopt om een selfie te maken. Die delen ze dan daarna op hun sociale media. Wie meedoet maakt kans om een ontmoeting te winnen met Jan Smit op de concertdag, iets wat overduidelijk in de smaak valt bij het publiek”, zeggen Lieven en Lindsay van slagerij Everaert, gelegen in de Paul de Smet de Naeyerstraat Te Middelkerke, enthousiast. Deze opvallende speurtocht wordt uitgerold bij een tiental handelaars en geniet ook de steun van de Middelkerkse burgemeester Dedecker.

Nog een paar weken en dan kan er in de Middelkerkse Proximus Pop-Up Arena eindelijk weer voluit worden meegezongen met ‘Als de nacht verdwijnt’, ‘Als de morgen is gekomen’ of ‘Vrienden voor het leven’, liedjes die Jan Smit gegarandeerd speelt met zijn liveband. Door gezondheidsproblemen en de pandemie heeft Vlaanderen ruim 2 jaar moeten wachten op een nieuw concert van Jan, een moment waar hij ontzettend hard naar uitkijkt: “Het Jan Smit aan zee’-concert is één van de laatste grote zomerconcerten en het enige wat hij deze zomer geeft in ons land. Jan staat als laatste artiest geprogrammeerd in Middelkerke en staat ook garant voor een onvergetelijke concertavond. De volgende grote afspraak voor hem is zijn 2de Sportpaleisconcert, maar dan zijn we zaterdag 22 januari 2022. Als opwarmer of voor wie zo lang niet kan wachten, zijn er nog kaarten voor Middelkerke”, zegt medeorganisator Kris Bloemen van House of Entertainment.

Isabel Van Langendonck
 Mensen die lange tijd voor een vitrine blijven staan of op de winkelvloer voor een selfie, het is een opvallend nieuwe trend die zich sinds enkele dagen afspeelt in he straatbeeld van Middelkerke en deelgemeente Westende. Aanleiding zijn de levensgrote, kartonnenlifesizers van Jan Smit. Je vindt ze bij 10 plaatselijke handelaars. “Qua charme doet het mij denken aan de Pokémon Go-hype van een paar jaar geleden”, zegt Isabel Van Langendonck van de Westendse Sportboetiek, gelegen op de zeedijk. “Mensen fleuren op en worden echt gelukkig wanneer hun selfie met de Jan uit mijn vitrine gelukt is. Die foto delen ze vervolgens op hun sociale media en met de hashtag #jansmitmiddelkerke maken ze kans om hem op 28 augustus persoonlijk te ontmoeten. Ze moeten het mij ook geen twee keer vragen om met deze knapperd in ’t écht op de foto te gaan (lacht)” 

Ook in de vitrines van de Zoë Trend-winkels van Wim Van Gassen is Jan Smit prominent aanwezig: “In Middelkerke ligt onze winkel tegenover de tramhalte. Daar is er continu passage en zien we effectief regelmatig mensen voor onze vitrine staan met hun smartphone in selfie-aanslag. Dat beeld zien we ook in de Westendse winkelstraat, waar mensen eerst de tekst lezen en vervolgens overgaan in de selfie-modus. Voor het Jan Smit-concert is dit inderdaad een perfecte opwarmer en een actie die duidelijk in de smaak valt.

Traiteur Boddez
 “Omdat we in onze vitrine geen plaats hebben, hebben we de lifesizer van Jan een prominente plek gegeven op de winkelvloer en hij is hier al goed ingeburgerd bij onze vaste klanten. Als die binnenkomen begroeten die ons, maar zeggen ze ook een goeiedag tegen Jan”, zegt de Middelkerkse traiteur Boddez grappend. “In het verleden hebben wij al een paar keer de catering backstage verzorgd voor artiesten, o.a. tijdens ‘Feest op de dijk’. Naast Christoff, Lindsay en De Romeo’s hebben wij ook al eens de bediening verzorgd voor Jan Smit. Dat zijn allemaal heel vriendelijke mensen, dus met veel plezier werken we dan ook mee aan deze actie.

Burgemeester Jean-Marie Dedecker
 “De voorbije weken heb ik al heel wat mooie dingen gezien en meegemaakt in o.a. de Proximus Pop-Up Arena. Het openingsconcert van Natalia was weergaloos, dus ik ben heel benieuwd naar Jan Smit. In mei presenteerde hij nog voor miljoenen kijkers het Eurovisiesongfestival. Middelkerke heeft met dit concert inderdaad een primeur, want na een lange pauze geeft Jan bij ons deze zomer zijn eerste en enige liveconcert. Laat dat een goede reden zijn voor een één- of meerdaags bezoek aan onze kustgemeenten. Iedereen is welkom!”, zegt de Middelkerkse burgemeester Jean-Marie Dedecker. 

Tickets en meer info over het ‘Jan Smit aan zee’-concert van zaterdag 28 augustus 2021 in de Middelkerkse Proximus Pop-Up Arena, vind je op www.ticketkopen.eu

Wie een selfie maakt met de Jan Smit-lifesizer en die deelt op zijn of haar sociale media met de hashtag #jansmitmiddelkerke, maakt kans op een persoonlijke ontmoeting met Jan. Bij de volgende handelaars staat Jan Smit in de vitrine of op de winkelvloer: 

Beenhouwerij EveraertPaul de Smet de Naeyerstraat 2Middelkerke
Troffeeshop OliveKerkstraat 28Middelkerke
Trendy FamilyLeopoldlaan 63Middelkerke
Zoë TrendDistellaan 5Westende
Mali’s FashionKerkstraat 34Middelkerke
Carsan (tankstation)Parklaan 2Middelkerke
SportboetiekK. Ridderdijk Westende
Patrick De Jonghe (raam)Leopoldlaan 24Middelkerke
Immo FrancoisMeeuwenlaan 14Westende
Traiteur BoddezP. De Smet de Naeyerstraat 40Middelkerke

Het concert is een organisatie van House of Entertainment, in samenwerking met Concert Events. 

Foto: House of Entertainment

Mobiele versie afsluiten