Chez Bartizze

Het Hologram-avontuur van Helena

Helena was 7 toen ze met papa Gunter Van der Auwera deelnam aan ‘Belgium’s Got Talent’. Vader en dochter, woonachtig in het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge hebben beiden de muziekmicrobe te pakken. “Mijn papa speelt gitaar. Ik vind dat hij goed zingt, maar ik merk dat op een podium staan en optreden voor een publiek niet echt zijn ding is. Ik heb daar minder moeite mee, ik doe dat erg graag. Ik volg Latijn-Wiskunde, Grieks op De Ring in Leuven. Ik zit in het derde middelbaar. Ik krijg er les van mijn vader, want hij is daar leerkracht. Ik hou van tekenen, theater, Chiro en zingen. Drie jaar geleden nam ik deel aan ‘The Voice Kids’. Tijdens de audities zong ik ‘Ship To Wreck’ van Florence and the Machine. Gers Pardoel, K3 en Sean Dhondt draaiden toen om. Ik koos voor Sean. Ik weet nog dat hij na afloop zei: Helena heeft het nummer beter gezongen dan dat ik het Florence Welch ooit heb horen zingen.” Ja, dat is wel een groot compliment natuurlijk. Ik heb meegedaan tot net voor de finale. Het was Sean’s hulpcoach Jeroen Swinnen die mij na afloop in contact bracht met Dirk Miers (De Studio), een andere producer. Ik kreeg de kans om ervaring op te doen met kinderliedjes, maar ook om mijn debuutsingle ‘Hologram’ op te nemen. Het nummer gaat over jezelf vinden en hoe jouw zelfbeeld voor een stuk wordt bepaald door de sociale media. Je ziet dingen op Facebook, Instagram of TikTok die je eigen leven kunnen beïnvloeden. Net als Billie Eilish, hebben we de video van mijn Engelstalige popsong opgenomen in mijn slaapkamer. Alles wat ik maak en doe vertrekt eigenlijk daar. Ik zou het geweldig vinden mocht mijn liedje, net zoals bij Olivia Rodrigo, worden opgepikt door de radio en massaal gedeeld en gestreamd worden. Mijn vriendinnen op school zijn alvast heel enthousiast. Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren”, zegt Helena. 

Hologram

Met ‘Hologram’ verschijnt de eerste single van Helena en dat vindt ze best een spannend moment. “Ik merk dat ik net als leeftijdsgenoten wel eens worstel met het leven en mij de vraag stel in welke mate dat wordt beïnvloed door de sociale media, de beelden en prikkels waar we voortdurend mee geconfronteerd worden. Ik zing dus over een onderwerp dat sterk leeft en actueel is. Ik zing elke dag. Ik weet niet wat ik zou doen als ik het niet meer zou kunnen. Ik kan me niet inbeelden wat het zou zijn als ik niet meer naar muziek zou kunnen luisteren of zingen. Zo graag doe ik het. Ik luister naar verschillende stijlen en artiesten. Popmuziek, maar nu is het vooral Indie: Videoclub, Tame Impala, Arctic Monkeys en Alec Benjamin. Die laatste zag ik al eens aan het werk en z’n concert was fantastisch.”

Olivia Rodrigo

Met ‘Hologram’ levert Helena een sterke debuutsingle af en wie weet neemt die straks ook wel een hoge vlucht zoals de eerste singles van Olivia Rodrigo of Billie Eilish, twee artiesten die door de sociale media in een recordtempo doorbraken bij het publiek. “Olivia speelde ook mee in Highshool Musical, maar het klopt dat Billie haar carrière begonnen is in haar slaapkamer. De muziek die ze maakte deelde ze online, in filmpjes die door haar broer werden gemaakt. Ik voel me ook een ‘slaapkamer-artieste’, want het is de plaats waar ik creatief ben. Ik kom er tot rust, ik speel er gitaar en begeleid mezelf wanneer ik zing. De videoclip van ‘Hologram’ is op mijn slaapkamer gedraaid en dat past perfect bij het verhaal.”, zegt de jonge artieste. 

Optreden 

Als er één ding is waar Helena écht naar uitkijkt, dan is het opnieuw optreden voor een publiek. “Ik kan mezelf begeleiden op gitaar, maar het songschrijven staat nog in z’n kinderschoenen. Ik ben nog niet goed genoeg in ideeën bedenken, maar dat komt wel als ik straks wat hulp krijg of meer kan spelen. Op school is er elk jaar een talentenjacht. Er waren audities, maar door corona waren er geen optredens. Ik zal me nog een tijdje moeten behelpen met filmpjes (lacht), maar ik hoop dat we binnenkort toch weer mogen optreden. Ik zou ‘Hologram’ graag eens brengen voor een publiek. Op school en in de Chiro zijn mijn vriendinnen heel enthousiast. Ik kan haast niet wachten om het voor hen eens te spelen. Dat zou wat geven”, zegt Helena. 

Hologram’ van Helena is digitaal beschikbaar en verscheen op het House of Entertainment-label

Foto: House of Entertainment

Mobiele versie afsluiten