Site pictogram Chez Bartizze

Theaterreview: Liedjes van Annie (Judas Theaterproducties)

Annie M.G. Schmidt … Wie kent ze niet? Talloze teksten van deze schrijfster staan, bijna 25 jaar na haar overlijden, nog steeds gegrift in het collectief geheugen van talloze Vlamingen en Nederlanders. Zij bedacht iconische figuren als Jip & Janneke, Pluk van de Petteflet en Minoes maar schreef daarnaast ook honderden liedjes voor bekende radio- en televisieseries als “Ja Zuster, Nee Zuster” en “Pension Hommeles”.

Om haar een waar eerbetoon te bezorgen grijpt Judas Theaterproducties terug naar een beproefd recept van het huis. Meer bepaald: Voorstellingen van een hoog niveau met een intiem karakter. Maike Boerdam, Sam Verhoeven en Lucas Van den Eynde is een trio dat op bijzonder korte tijd een voorstelling rond dit Nederlands icoon in elkaar heeft gebokst. Dat zie je er niet aan.

De vrienden staan op een podium als een huis. Met hun drietjes zorgen ze voor een uitstekend avondvullend entertainment programma, waarbij ze niets aan het toeval overlaten. Hun samenwerking ontstond ooit tijdens De Rozenoorlog. Dat resulteert in een leuke en aangename chemie op het podium met her en der de nodige plaagstootjes erbij.

Er is goed nagedacht over het doelpubliek van ‘Liedjes voor Annie’. Voor de ietwat oudere mensen onder ons komen van de teksten zoals ‘Margootje’ , ‘In een rijtuigie’ en ‘Op een mooie Pinksterdag’ bekend in de oren. Voor de wat jongere garde is het een ware ontdekkingstocht doorheen enkele pareltjes van de Nederlandse tekstdichtkunst. Noem het gerust ‘A Masterclass Annie M.G. Schmidt’, gebracht door drie uitstekende entertainers bijgestaan door een uitstekende band met Pol Vanfleteren en jonkies Michael Asnot en Ansje De Groef.

Akkoord, ik kan het woord muggen en ziften wel in de verte hanteren. En ja, her en der mag er misschien wat meer duiding gegeven worden. Maar dan zou je al spreken over een vijfde kers op de taart, waarop er al vier staan te pronken. Een extra duwtje in de rug verdient deze voorstelling absoluut. Liedjes van Annie mag/moet door iedereen gezien en gehoord worden.

Weet je …enkele honderden meter van het Fakkeltheater roept één jonge dame elk jaar bij de start van de Ronde van Vlaanderen: ‘Heren vertrekt’. Voor mijn part mogen Maike, Sam en Lucas ook op een tournee doorheen het Vlaamse land vertrekken met Liedjes van Annie. Want daar heeft het alle kwaliteiten voor. Do I need to say more.

Meer info over Liedjes van Annie:
https://fakkeltheater.be/voorstelling/liedjes-van-annie

Gezien op 19/10/2019 in het Fakkeltheater

Foto: Jan Liekens

 

Mobiele versie afsluiten