Retro Sur Mer door de ogen van organisator Ben Mouling

Tijdens het laatste weekend van juli is het tijd voor Retro Sur Mer. Dit retro- en vintagefestival vindt voor de derde keer plaats op de Rotonde in Wenduine. Organisator Ben Mouling gaf me meer tekst en uitleg. “Een veertien jaar geleden ben ik gestart met het feestconcept Radio Modern. Het was een reactie tegen het moderne uitgaansleven. Altijd al was ik gepassioneerd door de manier van feestvieren uit de jaren 40, 50 en 60. De tijd waarin mensen zich nog netjes opkleden en onder de kerktoren lekker gingen slowen. Iedereen kijkt wel met een nostalgische blik terug naar de familiefeesten van toen. Na veertien jaar bestaat Radio Modern nog steeds. We toeren er het hele land mee rond. Dit totaalconcept bestaat onder andere uit een dansles, liveorkest, fotodecor en beautyboudoir. Vanaf het prille begin was Radio Modern een groot succes. Dat bracht me tot nadenken. Eén van mijn grootste passies is het ontdekken wat er op het vlak van vintage- en retro-evenementen allemaal leeft in Europa. Eéntje sprong mij altijd in het oog. Dat is de Summer Jamboree in Senigallia. Een Italiaans kunststadje wordt 10 dagen lang getransformeerd tot een stad uit de jaren 50. Het idee dat je er een vintage holiday-vakantie kan van maken sprak bij mij altijd tot de verbeelding. Zelf ben ik er nooit geraakt. Maar het idee dat je in Italië in een kuststad kunt flaneren in een vintagejasje bleef me altijd bij. Alleen leven we hier in Vlaanderen.  Wanneer je dit concept aan de man wil brengen, moet je stevig in de schoenen staan. Wij bieden ons festival gratis aan. Net dan moet je een topevenement aan de man kunnen brengen. Mensen komen niet voor het eerste het beste buiten. Om zoiets te realiseren, heb je toppartners nodig. Met Marleen De Soete, schepen voor Evenementen in Wenduine, vonden we een goede gesprekspartner. Iemand, die met veel plezier wou meestappen in ons verhaal. Geloof me … ze zit er als gegoten. Dat zie je veel te weinig. Naar mijn gevoel laat onze kust veel te veel goede opportuniteiten liggen. Met de hand op het hart kan ik stellen dat het tussen ons en Wenduine een match made in heaven is.”

Een onbezonnen kusje
De Retro Sur Mer-driedaagse aan zee kent een degelijke opbouw. ‘We hebben uitstekende partners, die de dagen naast ons invullen”, vertelt Ben. “Vrijdag werken we samen met het SJOCK Festival. Een festival uit Gierle, dat gericht is op de ietwat alternatievere livebands. Al jarenlang een groot succes in de Kempen. Zaterdag organiseren we het zelf met Radio Modern. Zondag is het een Rockabillyday. Steeds meer merken we dat Retro Sur Mer het Vlaamse verhaal overstijgt. Vanuit Europese hoek stijgen de reacties. Mensen komen ons ook niet meer bezoeken voor één enkele dag, maar voor een heel weekend. Eén van onze troeven is de muziek, die je nergens anders meer hoort. Muziek voor de Kuifjes onder ons tussen 7 en 77 jaar. Waar hoor je nog een liedje van Elvis bijvoorbeeld? Omschrijf ons maar als het ideale tegengewicht voor de opgefoktheid en de agressiviteit van deze wereld. Bij ons geen beats, maar wel een terugkeer naar de basis. Wij brengen je terug naar de tijd, waarin jonge mensen nog onbezonnen elkaar een kusje konden geven op het schoolbal. Schoon toch … “

Happy Days
Wie over de periode van de jaren 50 en 60 spreekt, komt automatisch terecht bij de succesvolle Amerikaanse televisiereeks ‘Happy Days’. “Ik was nooit echt grote fan van Happy Days. Het toont in een bijzondere populaire variant aan wat wij hier willen brengen. Bij Retro Sur Mer is het vooral belangrijk dat we alles door een Belgische bril bekijken. Ik vind het veel mooier om aan de mensen te tonen hoe het uitgaansleven er in de jaren 50 bij ons uit zag. Noem het gewoon een extra touch authenticiteit toevoegen. Onze ‘feest’geschiedenis is wel beïnvloed door de Amerikaanse . Toch proberen we er niet al te hard op in te spelen. We hebben onze eigen stijl. Die willen we maar al te graag behouden.”

Guy De Pré
Het festival heeft met Guy De Pré een gezicht uit de duizend kunnen strikken. “Wanneer je als organisatie een grootschalig evenement op poten wil zetten, is het belangrijk dat je een gezicht hebt. Zeker op het vlak van persaandacht. Het was niet eenvoudig voor ons om iemand te vinden, die in ons verhaal klopte. Guy is met zijn Prehistorie-feesten een tweetaljaren gestopt. We konden hem overtuigen door onze visie van ons project. Hij zal er heel het weekend bij zijn. Het interessante is dat hij ook de jaren 80 gaat draaien als DJ. Dat is misschien een aspect, dat we toekomst gericht kunnen gebruiken. Misschien door het ontwikkelen van een eigen podium rond de eighties. Met ons concept willen we graag heel Vlaanderen bestrijken. In september organiseren we ook een retroweekend aan het Antwerpse Havenhuis (14-15 september). Ons doel is ook om in Limburg voet aan wal te krijgen. Dan zitten we in het andere uiterste van het land, pal tegen de Nederland en Duitse grens. Het idee van een vintage vakantie tijdens het weekend moet heel Vlaanderen veroveren.”

Foto: Danny De Clercq

Een gedachte over “Retro Sur Mer door de ogen van organisator Ben Mouling

  1. Ben, het is al 3jaar een prachtig gebeuren in Wenduine en het mag nog 10 jaar en meer doorgaan. Een klein ideetje. Word het geen tijd om de zelfstandigen in het dorp wenduine erbij te betrekken? Misschien eens een vergadering en en voorstellen bekijken om iedere zelfstandigen bij het gebeuren betrekken met…… eigen aktie,??? Wie weet??? Tenzij de organisatie tevreden is. Groetjes Thierry. Prachtige activiteit.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.