Site pictogram Chez Bartizze

Theaterreview: 13 (The Singing Factory)

De musical 13 is de de enige Broadway-musical ooit waarvan de cast volledig bestond uit tieners. De productie werd gesloten op 4 januari 2009 na in totaal 105 uitvoeringen op Broadway en betekende het professionele debuut voor zowel Ariana Grande (cheerleader Charlotte) als Elizabeth Gillies (Lucy), die later samen zouden gaan schitteren in de televisieserie ‘Victorious’ en die vooral Ariana Grande lanceerde tot de absolute wereldster die ze nu is.

13 vertelt het verhaal over Evan Goldman. Vlak voor zijn dertiende verjaardag moet hij   verhuizen van het bruisende New York City naar Appleton in Indiana, een klein plattelandsdorpje waar hij niemand kent. Hij worstelt er met de scheiding van zijn ouders en maakt er kennis met de niet al te populaire Patrice (Emma Vanthielen) en de ietwat overenthousiaste Archie (Quito Vanroose), die hem wegwijs maken in het leven in Appleton en navigeren doorheen de ingewikkelde sociale kringen van een nieuwe school.

The Singing Factory bracht in de Antwerpse Luchtbal een Belgische interpretatie van deze Broadway-musical. Wanne Synnave zorgde voor de regie en Matthew Michel was verantwoordelijk voor de choreografie. Met zijn zelfgeschreven musical Magdalena scoorde Wanne al goede punten. Maar met 13 overtreft hij zichzelf als regisseur. Het mag in deze blog zeker genoteerd worden: Deze ‘13’ is de theaterrevelatie van het huidige seizoen 2018-2019. Er waait een frisse en fruitige wind doorheen deze cast. Bovendien spat de goesting van de bende gemotiveerde jongeren er gewoonweg af. Waar vorig jaar Blood Brothers hoge ogen gooide met een hoop jonge wolven, doet deze ‘nog jongere groep’ net hetzelfde. De verrassing was daarom voor ondergetekende niet echt al te groot dat ‘13’ een verlenging krijgt in het voorjaar van 2019.

Bij een review horen natuurlijk ook de ‘speciallekes’ van de voorstelling niet te ontbreken. Hoe Frank, Ebe en Sander of kortweg gezegd de Backstreet Boys van 13 hun streng trokken, was ronduit hilarisch. Zij zetten een trio nerds neer, die u zelden heeft gezien. De meest impressionante stem van het gezelschap is met voorsprong Emma Vanthielen als Patrice.

Kortom: 13 is het ideale vertier voor een leuke zondagnamiddag. De taart in de bar krijgt er u bij. Voor elke theaterliefhebber is een bezoek aan ‘13’ in 2019 een absolute must als u de musicalsterren van de toekomst wilt zien. En ook als u een ‘verborgen toppertje’ op de theateragenda wenst te ontdekken. Hoedanook is de cast van 13 op dit examen alvast geslaagd met ‘aller’grootste onderscheiding.

Foto: The Singing Factory

Bekeken op 18/11/2018 in Schouwburg De Luchtbal (Antwerpen)

 

Mobiele versie afsluiten