Theaterreview: Winterrevue – The Sound of Movies (Theatertainment)

Voor het derde jaar op rij is Theater Elckerlyc tijdens de eindejaarsperiode en begin 2018 de gastheer van de Winterrevue. Het mag gezegd en geschreven worden: driemaal werd duidelijk scheepsrecht voor de pupillen van meester Stany. Naar mijn gevoel is deze editie de beste ooit. Daar zijn verschillende factoren voor. In tegenstelling tot de voorbije jaren maakte de creatives de keuze om met een centraal thema te werken. En dat werd The Sound of Movies. Achteraf gebleken bleek dit meer dan ooit een schot in de roos. Alleen al het tempo van de show ging fors de hoogte in.

Ook kan je niet naast de aanwezigheid van MC (Master of Ceremony) Flack kijken. Herbert Flack poogt ondanks de verwoede sabotagepogingen van revuemollen van dienst Dirk Van Vooren en Britt (just call her Brittjen) Van der Borght  de stijlvolle gastheer te zijn. Herbert oftewel (E-e-er) is wat je noemt het rustpunt. Je moet de man het acteren niet leren. Hij staat als een huis in deze revue en het speelplezier spat er gewoon af. Het kwaliteitslabel Flack bewijst nogmaals zijn oerdegelijkheid. Zeker in de briljante sketch over The Bridge On The River Kwai mag hij all the way gaan. Once you go Flack, you never …. U kent nu al het vervolg. Misschien moet je toch maar overwegen om hem tot vaste ceremoniemeester van deze revue te bombarderen, Stany.

Voor jonkies Laurenz Hoorelbeke en Shana Pieters werd het grote debuut in de hoofdcast ééntje om in te kaderen. Laurenz is geen ‘maagd’ in Winterrevue-land. Zo deed hij eerder al ervaring op in het ensemble. Maar na zijn felgemaakte optreden in The Rocky Horror Show volgde nu de grote bevestiging. Weliswaar niet op hoge hakken … Maar zelfs op gewone schoenen kon hij zijn vocaal talent aan de wereld laten zien. Zeg nu zelf: als toeschouwer is het enorm plezierig om nieuwe namen zich zo hard te zien smijten. Zijn vrouwelijke tegenhanger in deze revue is Shana Pieters. Ze is wat je noemt een ‘groentje’ in revueland. Maar de slet uit de eerder genoemde Rocky Horror Show toonde zich alsof ze nooit anders heeft gedaan. Heerlijk om te zien hoe ze de vocale duels tegen opper-revuediva Ann Van den Broeck aan ging.

Daarentegen is de grootste nieuwigheid van deze revue dat ook het ensemble vocaal uit de hoek moest komen. De voorbije jaren had je de dansers en de hoofdcast. Nu vervagen de grenzen tussen beiden méér dan ooit. Zeker met het bekende theatergezicht Matthew Michel als danser … werd ook gretig gebruik gemaakt van zijn vocale capaciteiten. De lat om ooit tot de fab 6 of 7 van deze revue te behoren ging naar omhoog Matthew is geslaagd in zijn examen. Wanneer volgt de promotie naar de hoofdcast voor Matthew? Revuewatchers, schrijf hem maar op in jullie boekje als must-follow.

Kortom: Stany Crets schoot met deze Winterrevue – The Sound of Movies een hoofdvogel af. Bepaalde nieuwe elementen plakken aan elkaar als de betere mayonaise op goudgele frieten. Wat ons betreft mogen deze zeker naar volgend jaar overgeheveld worden. Het grootste compliment dat ik aan een coach/regisseur kan geven is dat zijn team uitblonk in samenhorigheid. En dat is een verdienste op zich.  En ja … als ik dan toch moet zaniken/kritiek spuien, mag er naar mijn gevoel wel eens nagedacht worden over sommige sketches. Een sketch zoals De Domste Mens ter Wereld komt in dit geheel niet altijd even goed tot zijn recht. Eventjes opfrissen en het stofblik boven halen kan wonderen verrichten. Maar tja, vergeef me deze zonde. Deze opmerking is wat mij betreft een kleine voetnoot in een goed draaiende productie. In de eindejaarsperiode zijn we toch vergevingsgezind met elkaar, niet waar.

Meer info over de Winterrevue:
http://www.elckerlyc.be/nl/programma/winterrevue.htm

Foto: Jan Liekens
Gezien op 23/12/2017 in Theater Elckerlyc

 

Een gedachte over “Theaterreview: Winterrevue – The Sound of Movies (Theatertainment)

Geef een reactie